Măsuri pentru libertatea presei în Rusia

Măsuri pentru libertatea presei în Rusia

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) i-a cerut prim-vicepremierului rus Dmitri Medvedev, candidat la alegerile prezidenţiale de la 2 martie, să ia "măsuri concrete" pentru a îmbunătăţi respectarea libertăţii presei în Rusia, relatează AFP.

Reporteri fără Frontiere a avansat patru propuneri pentru ameliorarea bilanţului Rusiei în materie de libertate a presei.

Organizaţia a cerut în special "modificarea celor trei articole ale codului penal rusesc (120, 139, 319) privind calomnia şi insulta folosite frecvent pentru a condamna jurnalişti". RSF a propus de asemenea "modificarea legii privind extremismul, care prin caracterul său vag, a permis intentarea de procese împotriva organizaţiilor neguvernamentale şi a site-urilor independente de informaţii".

Organizaţia a făcut şi un apel la "lupta împotriva lipsei pluralismului în domeniul audiovizualului şi la crearea condiţiilor pentru apariţia canalelor naţionale private şi independente de orice control".

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată RSF a subliniat de asemenea necesitatea de "a pune capăt impunităţii de care beneficiază asasinii jurnaliştilor şi de a demonstra hotărârea Rusiei de a-i vedea pe toţi cei responsabili de moartea Annei Politkovskaia şi a lui Paul Klebnikov, în octombrie 2006 şi iulie 2004, identificaţi şi deferiţi justiţiei".

Rusia este pe poziţia 144 din cele 169 de ţări în clasamentul privind libertatea presei în 2007, stabilit de RSF, a reamintit organizaţia.

(14:20)