Noile măsuri economice anunțate de Guvern au aruncat țara în aer! Cum vor afecta acestea, în realitate, cetățeanul de rând
- Anca Andrei
- 20 decembrie 2018, 00:00
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat marți seara că Guvernul va emite până la sfârșitul anului o ordonanță de urgență care va aduce modifi cări importante în economie. Şi a adus la nici 24 de ore de la anunțul că aceasta va exista. Bursa de la București s-a prăbușit, iar toate instituțiile vizate de suprataxare au trimis în val reacții alarmante pentru populație.
Cea mai controversată măsură este cea legată de taxa pe lăcomie, impusă băncilor. Aceasta va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și la 6 luni, când indicatorul depășește valoarea de 1,5%. Până la acest prag, taxa va fi zero. „Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, a spus Orlando Teodorovici în conferinţa de presă de marți seara, care astăzi a determinat o cădere abruptă a Bursei de la București. El a adăugat şi că noua taxă are drept scop protejarea firmelor şi persoanelor fizice din România, subliniind şi faptul că se aşteaptă ca statul să încaseze peste 3 miliarde de lei de la bănci.
Această nouă taxă impusă băncilor poate fi susţinută doar în două moduri: fie creşte costul cu creditarea, adică românii vor plăti credite mai scumpe, fie băncile îşi vor diminuna profiturile, ceea ce evident vor încerca să evite.
Senatorul Zamfir: „Nu cred că băncile vor pleca din cauza unei taxe suplimentare”
Senatorul ALDE Daniel Zamfir spunea marți seara că prima ipoteză nu se va putea susține dacă legile pe care le-a propus el legate de plafonarea dobânzilor la bănci vor fi votate. Iar miercuri, acest lucru s-a întâmplat. Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat trei proiecte ale lui prin care sunt plafonate dobânzile la credite, sunt limitate sumele ce pot fi recuperate din creanțe și este eliminat caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing. „Nu cred că băncile vor pleca din cauza unei taxe suplimentare. Sigur că vor ţipa că le iei din bani. Vor rămâne, dar nu vor mai face profituri triple, vor face duble. Oricum vor face. Aşa au spus şi cu darea în plată, că va fi un dezastru, că pleacă. Și ce s-a întâmplat? Băncile au avut profituri şi mai mari”, a declarat Daniel Zamfir în exclusivitate pentru Capital.
La fiecare anunț de acest tip au loc fluctuații
Era evident că Bursa se va prăbuși. La fiecare anunț de acest tip au loc fluctuații, însă într-adevăr acum totul a fost destul de abrupt și brusc. Totuși reglarea taxelor în ceea ce privește băncile era necesară. Altă nemulțumire majoră vine și de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat care susține că prin aceste măsuri Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România faţă de mediul de afaceri internaţional.
Ministrul Finanţalor, Eugen Teodorovici, a anunţat și că începând de la 1 ianuarie 2019 va exista o plafonare a preţului la gazele naturale la 68 lei/ MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022, potrivit ministrului Teodorovici.
Iohannis: „Acest proiect aruncă în haos economia!”
Președintele Klaus Iohannis a fost extrem de revoltat din cauza Ordonanței fiscale anunțată de Eugen Teodorovici, supranumită „taxa pe lăcomie”. Șeful statului susține că, dacă proiectul va fi aprobat, va exista un val de scumpiri. „Acest proiect aruncă în haos economia. Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toții mai mult pentru curent și pentru gaz. Alt rezultat nu văd acum, fiindcă noi vorbim, sigur, mai degrabă din punctul de vedere al oamenilor care stau și se miră: ce se întâmplă în acest guvern pesedist?”, a declarat Iohannis. Președintele susține că guvernanții nu mai au bani pentru plăți și din acest motiv recurg la noi taxe și impozite pentru companiile din mediul privat. (Cătălina Iordache)