Măsuri drastice de raționalizare a energiei în Elveția. Autoritățile iau în calcul întreruperea alimentării cu electricitate
- Ionel Sclavone
- 20 iulie 2022, 20:21
Elveția ia în considerare raționalizarea consumului de energie electrică în iarna următoare. În acest sens, autoritățile din Țara Cantoanelor au în vedere chiar și o măsură extremă pe care o vor aplica în situații limită. Este vorba despre întreruperea alimentării cu energie electrică pentru perioade de până la patru ore, în caz de necesitate. Întreruperea alimentării cu energie face parte dintr-un plan de urgență ce va fi pus în aplicare în contextul crizei energetice ce se prefigurează, Aproape jumătate din gazele pe care le consumă Elveția, aproximativ 47%, provin din Rusia, prin intermediul Franței și Germaniei.
Întreruperea alimentării cu energie electrică pentru intervale de timp de până la 4 ore este o măsură drastică pe care Elveția este dispusă să o adopte iarna viitoare. O astfel de decizie este luată în considerare în cazul agravării actualei crize energetice cu care se confruntă Europa, în condițiile războiului din Ucraina. Autoritățile elvețiene au pornit de la premisa că Rusia ar putea întrerupe livrările de gaze, după cum relatează agenția de presă EFE.
Responsabilii guvernamentali şi ai companiilor de electricitate, au arătat că o astfel de măsură, drastică, va fi aplicată ultima, în cazuri extreme. Ea este prevăzută în cadrul unui plan de urgenţă, după cum a explicat miercuri, 20 iulie, directorul Asociaţiei companiilor elveţiene de electricitate VSE, Michael Frank. Oficialul elvețian a susținut o conferință de presă împreună cu responsabili ai Oficiului Federal al Energiei, pentru a analiza criza în aprovizionarea cu gaze cu care se confruntă Europa.
Circa 47% din gazele pe care le consumă Elveţia provin din Rusia (deşi o mare parte vin prin intermediul ţărilor vecine, precum Franţa şi Germania), în timp ce Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze.
Ce prevede planul de raționalizare a energiei
Conform precizărilor făcute de Michael Frank, într-o primă fază se vor solicita măsuri de economisire voluntară, prin intermediul unei campanii de conştientizare. Aceasta va demara în luna august și are drept scop să-i determine pe elvețieni să realizeze că este nevoie de reducerea consumului de electricitate.
Ulterior, după campania de conștientizare se va continua cu măsuri de reducere a consumului de energie mai puțin esențial. Este vorba despre iluminatul magazinelor sau al spaţiilor publice pe timpul nopţii.
În cea de-a treia fază autoritățile elvețiene intenționează să impună unui număr de circa 30.000 de companii să reducă cu până la 30% consumul de electricitate. În final, dacă situația o va cere, în cazuri limită, ultima măsură la care se va recurge va fi oprirea alimentării cu energie electrică, a subliniat Frank.
„Riscul unei penurii de energie este real”, a precizat reprezentantul asociaţiei companiilor de electricitate, conform agenţiei elveţiene ATS.
Elveția este îngrijorată de criza energetică
În cadrul conferinței, directorul Oficiului Federal al Energiei, Benot Revaz, a recunoscut existenţa „unui nivel de incertitudine fără precedent în Europa”. Problemele sunt legate de aprovizionarea cu energie și de evoluția prețurilor care sunt puternic afectate de războiul din Ucraina.
Revaz a menţionat că Elveţia negociază acorduri privind furnizarea de gaze cu vecinii Germania şi Italia. În același timp, el a precizat că lucrează cu operatorii din sectorul energetic pentru a garanta rezerve pentru la iarnă.
Toată lumea occidentală așteaptă cu nerăbdare ziua de joi, 21 iulie, când Gazprom ar trebui să reia livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream. Aceasta a fost supusă unor lucrări de mentenanță, însă există suspiciunea că grupul rusesc nu va mai relua furnizarea de gaze. În acest context, Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaze naturale cu 15% la nivelul statelor membre, pentru a face față crizei energetice care se prefigurează în această iarnă.