Creșterea prețului la energie electrică poate conduce la riscarea unui conflict în Europa. Frans Timmermans anunță că revenirea la combustibilii fosili e necesară

Creșterea prețului la energie electrică poate conduce la riscarea unui conflict în Europa. Frans Timmermans anunță că revenirea la combustibilii fosili e necesară Frans Timmermans. Sursa foto: Arhiva EVZ

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat că Europa este în pericol să aibă un „conflict și dispute foarte, foarte puternice” în această iarnă. Totul se datorează prețurilor ridicate la energie. Astfel, el e de părere că Europa trebuie să se întoarcă pe termen scurt la combustibilii fosili pentru a evita amenințarea cu tulburările civile.

Frans Timmermans, al doilea cel mai înalt oficial din UE, a declarat că amenințările îndreptate către europeni prin creșterea prețurilor la energie trebuie să aibă prioritate. Mai mult decât atât, el a precizat că majorările prețurilor sunt și rezultatul deliberat al invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.

Timmermans a adus următoarele precizări: „Dacă societatea noastră ajunge la conflicte și lupte foarte, foarte puternice pentru că nu există energie, cu siguranță nu ne vom atinge obiectivele climatice. Cu siguranță nu vom ajunge acolo unde trebuie să ajungem dacă lipsa de energie duce la perturbări puternice în societățile noastre și trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt în frig în iarna care vine. Trebuie să ne asigurăm că ne menținem industria, pe cât posibil, funcțională, deoarece singurul lucru care l-ar putea ajuta pe Putin sunt diviziunile în societatea noastră”, informează Știripesurse.

Ce se întâmplă cu europenii în iarnă

Situațiile în care oamenii suferă de frig în această iarnă pentru că nu își permit încălzirea ar fi dezastruoase pentru rezolvarea crizei climatice, a argumentat Timmermans într-un interviu pentru The Guardian la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul vicepreședintelui Comisiei Europene este să asigura publicul UE, până cel târziu la 1 noiembrie, că nu se vor confrunta cu o criză în încălzirea caselor în această iarnă. „Cred cu sinceritate că, dacă nu putem oferi această garanție, atunci societatea este la limită, așa cum este peste tot din cauza prețurilor ridicate la energie, a inflației, a prețurilor la alimente care cresc rapid – din cauza acestei incertitudini cauzate de război”.

Timmermans a făcut referire și la conflictul din Ucraina: „Putin folosește toate mijloacele pe care le are pentru a crea conflicte în societățile noastre, așa că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă foarte dificilă.”

Soluția: revenirea la combustibili fosili

Soluția lui Timmermans este că ar trebui folosit cărbune, precizând: „Dacă am spune că nu mai folosim cărbune acum, nu am fi foarte convingători în unele dintre statele noastre membre și am contribui la creșterea tensiunilor din cadrul societății noastre.”

Prețurile energiei au crescut în întreaga lume. Majorările au venit ca urmare a pandemiei de Covid-19 și a războiului din Ucraina. Europa a fost foarte grav afectată. Înainte ca Vladimir Putin să invadeze Ucraina, Germania – cea mai mare economie a UE – se baza pe Rusia pentru majoritatea gazelor sale. În total, Europa depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazul său.

Guvernul german a început să crească producția de energie electrică din centralele pe cărbune. Aceasta este cea mai poluantă formă de energie. În același timp, permite ca eliminarea treptată a energiei nucleare să continue, așa cum era planificat. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a insistat ca G7 să-și inverseze poziția privind interzicerea investițiilor în străinătate în proiecte de gaze pentru a ajuta la explorarea de noi zăcăminte de combustibili fosili în țările în curs de dezvoltare.

Legea votată de Parlamentul European

Parlamentul European a votat, de asemenea, săptămâna aceasta să clasifice pentru investiții unele proiecte de gaze și energie nucleară drept energie „curată”, spre consternarea militanților pentru schimbările climatice. Ei sunt îngrijorați că agenda climatică a fost pierdută pe fondul temerilor legate de prețurile energiei.

Timmermans, care este responsabil de acordul ecologic al UE și conduce blocul în negocierile internaționale privind clima, a insistat că o revenire pe termen scurt la combustibilii fosili este compatibilă cu limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 C peste nivelurile preindustriale. Acesta a fost obiectivul asumat la summitul Cop26 privind clima de la Glasgow în noiembrie anul trecut.

El a oferit, de asemenea, sprijin pentru extinderea explorării combustibililor fosili în anumite părți ale Africii. Cu toate acestea, liderii societății civile au avertizat deja că vor bloca Africa într-un viitor cu emisii mari fără a aduce beneficii oamenilor obișnuiți.

„În actuala situație globală, cu deficitul uriaș de combustibili fosili, cum poți să spui cuiva care are combustibili fosili: <<Nu ar trebui să exploatezi asta?”>> a întrebat el. Cum să nu facem față provocării imediate de a fi nevoiți să găsim alternative pentru gazul rusesc și să le spunem altora: <<Nu ar trebui să exploatați gazul>>. Ar fi ipocrit. Nu pot spune asta.”

Următorul summit global

Timmermans a diminuat așteptările pentru Cop27, următorul summit global privind clima care va avea loc în noiembrie în Sharm el-Sheikh. La Cop26, țările nu au reușit să elaboreze planuri naționale de reducere a emisiilor în conformitate cu limita de 1,5 C pe care au asumat-o. Astfel, au convenit să revină la masa de negocieri în acest an cu planuri mai dure. Ele au fost numite contribuții determinate la nivel național (NDC). Despre aceste planuri, Timmermans a precizat că: „Nu văd atât de multe NDC noi la orizont, sincer”.

Timmermans l-a învinuit pe Putin pentru eșecul de la Cop26. „Totul depinde de tranziția energetică, iar energia se află în centrul acesteia. Dacă unul dintre cei mai mari producători de energie din lume provoacă această perturbare, așa cum face Rusia în acest moment, evident că restul lumii va fi nervoasă în ceea ce privește ceea ce se întâmplă pe piețele de energie și, evident, asta are o implicație: ne putem lua angajamente suplimentare privind reducerea emisiilor noastre, având în vedere situația?”.