Măsurarea puterilor (editorial)

Măsurarea puterilor (editorial) Sursa foto: Arhiva EvZ

După o operațiune violentă a poliției împotriva palestinienilor săptămâna trecută, Israelul s-a confruntat cu rachete provenite din Gaza, din Liban și din Siria. Atacurile din Gaza sunt relativ obişnuite, în timp ce granița de nord a țării tinde să fie mai liniștită.

Guvernul primului-ministru Benjamin Netanyahu a ripostat, dar a evitat o escaladare, iar vecinii au arătat, de asemenea, o oarecare reținere. Un conflict de amploare mai mare nu pare să fie în interesul niciunei părți.

Principalii actori testează dispoziția aliaților și inamicilor într-un moment în care regiunea trece printr-o realiniere geopolitică.

Sub auspiciile Chinei, Arabia Saudită și Iranul şi-au reluat relațiile diplomatice, rupte din 2016. Acordul nu întrerupe, ci micşorează intensitatea unei alte mișcări de redefinire a panoramei regionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Susținut de SUA, Israelul stabilise relații diplomatice cu unele state din Golful Persic pentru a-și uni forțele împotriva Iranului, considerat un inamic comun. Era de așteptat ca Arabia Saudită să se alăture.

Revenirea lui Netanyahu la putere mult mai la dreapta a contribuit, de asemenea, la întârzierea normalizării țării. Unii dintre noii săi parteneri au un discurs ostil la adresa palestinienilor și a arabilor în general.

Netanyahu nu ar ieși învingător dacă ar exista astăzi noi alegeri

În plus, radicalismul noii coaliții nu a provocat victime doar în sfera externă. Guvernul încearcă să materializeze o reformă a sistemului judiciar care a fracturat societatea într-o manieră fără precedent, generând proteste la care au participat mii de oameni.

Propunerea, care golește de conţinut Curtea Supremă până la amenințarea echilibrului dintre puteri, a stârnit atât de multe controverse, încât Netanyahu a fost nevoit să o suspende, dar fără a renunța la ea.

Guvernul este slăbit. Potrivit sondajelor, dacă ar fi fost noi alegeri astăzi, el nu ar fi ieşit învingător.

De cealaltă parte, imaginea nu este cu mult mai bună. Autoritatea Națională Palestiniană are din ce în ce mai puțină relevanță. O bună parte a palestinienilor nu mai credeau că ANP le va aduce un stat suveran, dar tot o vedeau ca pe un fel de primărie, care oferea servicii precum educație și sănătate, notează folha.uol.com.br

Recent, chiar și acest lucru a fost pus sub semnul întrebării, având în vedere deteriorarea acestor servicii. Spațiul lăsat de ANP tinde să fie ocupat de liderii mai radicali din cadrul Hamas.

Cu un joc atât de agitat într-un cadru complex, nu este de mirare că actorii principali evită acțiunile bruște și fără de întoarcere.

 

(Traducerea Rador)