Legea pensiilor aduce cu sine o modificare esențială în calculul stagiului de cotizare, recunoscând o perioadă suplimentară, începând de anul viitor.
Astfel, conform prevederilor din Legea pensiilor, care au fost recent publicate în Monitorul Oficial, începând cu luna septembrie 2024, programele de masterat vor fi luate în calcul în stagiul de cotizare pentru pensie.
Studiile de masterat, recunoscute ca stagiu de cotizare la pensie
În prezent, doar absolvirea studiilor de licență și de doctorat este luată în calcul la determinarea stagiului de cotizare pentru pensie.
Conform prevederilor articolului 14 din noul act normativ, Legea nr. 360/ 2023, perioadele asimilate în acest context sunt definite ca acele perioade în care asiguratul:
- a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.
Condițiile de îndeplinit
Este necesar să obții o diplomă în urma studiilor de masterat pentru ca această perioadă să fie luată în considerare în cadrul stagiului de cotizare.
Este important de subliniat că, în același timp, aceste studii nu vor fi luate în calcul dacă persoanele respective erau deja asigurate în cadrul sistemului public de pensii în perioadele menționate.
Mai mult, cei care au parcurs cursuri la mai multe facultăți sau cicluri de studii de același nivel au opțiunea de a selecta o singură perioadă de studii. Indiferent dacă aceasta este asociată cu o licență, un masterat sau un doctorat.
„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, menționează noua Lege a pensiilor.
Câți bani iei în plus la pensii dacă ai și masterat
Metoda de calcul pentru determinarea sumei pensiilor este astfel configurată: Valoarea Punctului de Referință (VPR) înmulțită cu Numărul Total de Puncte. Numărul Total de Puncte constă în suma punctelor de contribuție, punctelor de stabilitate și punctelor aferente perioadelor asimilate și necontributive.
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în serviciul militar, șomaj sau perioadele de studii universitare și sunt asimilate la o valoare de 0,25 puncte pentru fiecare an din această categorie.
Punctele de contribuție corespund anilor în care indivizii au contribuit activ la sistemul de pensii.
Astfel, dacă ai avut o perioadă redusă de serviciu militar înainte de a începe facultatea, se adaugă doar 60 de lei la pensia ta, astfel că totalul ajunge la 2.085 de lei.
Dacă ai absolvit patru ani de facultate, doi de masterat și un an de doctorat, primești încă 1,75 puncte, ceea ce se traduce în alți 141 de lei adăugați la pensie. Astfel, pensia contributivă obișnuită crește la 2.166 de lei.