Master planurile de servicii de sănătate vor fi gata în 2023, promite ministrul Alexanfru Rafila

Master planurile de servicii de sănătate vor fi gata în 2023, promite ministrul Alexanfru RafilaSursa foto: Razva Valcaneantu/EEC

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că master planurile de servicii de sănătate vor fi gata pentru cinci regiuni din România în 2023. El a precizat că s-au luat mai multe măsuri pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în prima jumătate a anului viitor master planurile de servicii de sănătate vor fi gata pentru cinci regiuni din România. El a reamintit că cele deja existente vor fi revizuite.

„Lucrăm acum la această strategie naţională de sănătate, aflată deja în transparenţă şi care este în momentul de faţă studiată de comisiile de specialitate pentru a vedea dacă strategiile sectoriale se potrivesc cu ceea ce prevede această strategie naţională, iar în prima jumătate a anului viitor vom avea master plan pentru 5 regiuni din România, master plan privind de nevoia de servicii de sănătate, iar cele 3 care există deja vor fi revizuite, încât dezvoltarea sistemului de sănătate, până în anul 2030, să se facă pe baze reale legate de nevoia de servicii de sănătate, nu pe impresii.

De multe ori se întâmplă să luăm decizia astfel”, a afirmat Alexandru Rafila în timpul dezbaterii „Direcţii strategice pentru sistemul de sănătate din România, până în 2030”, organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Sursa foto: Captura video

Alexandru Rafila a arătat și proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României, lansat în dezbatere publică în urmă cu o zi, posibilităţile de finanţare a proiectelor din sănătate prin diverse programe, precum şi stadiul în care se află demersurile pentru construirea celor trei spitale regionale din judeţele Iaşi, Cluj şi Dolj, potrivit Agerpress.

Alexandru Rafila, noi taxe pentru pacienți

Alexandru Rafila a propus și introducerea unei noi taxe pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate. De asemenea, un pacient care vrea să beneficieze de servicii medicale din altă localitate sau alt județ trebuie să demonstreze că serviciile de care dispune în zona în care locuiește nu sunt bune.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei.

Ne puteți urmări și pe Google News