Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți. Cât a ajuns să coste alimentarea

Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți. Cât a ajuns să coste alimentareaMașini electrice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din ce în ce mai mulți șoferi cu mașini electrice se plâng de sumele pe care trebuie să le plătească pentru a-și alimenta autoturismul. Ei au declarat că sunt păcăliți de autorități.

Șoferii cu mașini electrice sunt nemulțumiți de sumele pe care le plătesc pentru a-și alimenta mașina. Recent, un bărbat din Cluj a declarat că a fost nevoit să plătească o sumă mult mai mare la stațiile de încărcare a mașinilor electrice ale Primăriei. Bărbatul susține că aplicația este defectă și că Primăria nu face nimic.

Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți

„Este a treia oară când pățesc să plătesc o sumă mai mare decât cea scrisă în contract la stațiile de încărcare iar bani să dispară de pe card în contul Primăriei. Am plătit suma de 14.88 pentru 10.02 kWh deși pe aplicație îmi arătă că suma normală trebuia să fie 12.42 aceasta fiind suma reală consumată. Prețul pe 1 kwh este de 1.24 lei nu 1.48. Este un BUG în aplicație care îmi fura bani”, se arată în sesizarea pentru Primăria Cluj a șoferului nemulțumit.

mașini electrice

Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți. Cât a ajuns să coste alimentarea. Sursa: EVZ

De la 1 ianuarie 2024, Primăria Cluj-Napoca nu mai oferă gratuitate pentru încărcări la stațiile pentru mașini electrice amplasate în parcările sale. Până la finalul lui 2023, timp de 5 ani, șoferii plăteau doar taxa pentru parcare, nu și pentru încărcare. Tariful este acum de 1,04 lei pe KW fără TVA și de 1,24 de lei KW cu TVA de 19%. Taxa de parcare nu este inclusă, potrivit Cancan.

Cum se încarcă mașinile electrice

Prețul de încărcare a unei mașini electrice diferă foarte mult, în funcție de tipul de stație. În cele mai multe locuri, încărcarea mașinii electrice este complet gratuită, pe când în stațiile private, încărcarea se taxează pe kilowatt, la un preț ce poate ajunge până la 1,95 lei. Încărcarea unei mașini cu o capacitate medie a bateriei de 40 kWh poate costa între 0 și 78 de lei.

mașini electrice

Șoferii cu mașini electrice, nemulțumiți. Cât a ajuns să coste alimentarea. Sursa: Arhiva EVZ

Cât de rentabile sunt mașinile electrice

Pentru a reuși să economisești bani cu o mașină electrică și să obții un cost per kilometru cât mai redus, trebuie să respecți măcar una din următoarele condiții:

  • Ai posibilitatea de a o încărca acasă, direct de la rețeaua electrică de distribuție, la prețul normal de circa 0,5 lei/kWh;
  • O poți încărca în mod constant de la un punct care nu percepe tarife adiționale și taxează kilowattul la același preț de aproximativ 0,5 lei;
  • Ai acces la o stație de încărcare gratuită. Aceste tipuri de stații sunt puse la dispoziție fie de autoritățile publice, fie de anumite lanțuri de magazine.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre