MASACRUL împotriva ROMÂNILOR, comemorat fără oficiali ai Guvernului. „Adevărul trebuie spus!”

MASACRUL împotriva ROMÂNILOR, comemorat fără oficiali ai Guvernului. „Adevărul trebuie spus!”

Masacrul armatei hortyste împotriva românilor nevinovați a fost comemorat în localitatea Trăznea, din județul Sălaj. Acolo au fost împușcați 86 de localnici, iar în localitatea Ip au fost omorâți alți 157 de români, în toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria. În doar 11 zile, ungurii au ucis aproximativ 1.000 de români. Prezent la comemorare, prefectul județului a declarat că „adevărul trebuie spus și știut pentru că altfel rănile nu se pot cicatriza”.

Masacrul împotriva populației românești din Transilvania a fost comemorat, sâmbătă, la Trăznea, județul Sălaj. Este una dintre localitățile din această parte a României în care trupele maghiare au ucis sute de români. Cele mai cunoscute sunt masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane, și Ip, cu 157 de morți.

La manifestările de la Trăznea, organizate pentru marcarea a 77 de ani de la masacrul împotriva românilor, au participat oficialități locale și județene, veterani de război și reprezentanți ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de localnici, transmite Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Agerpres

Evenimentul de comemorare a debutat la cimitirul din Treznea, unde la monumentul dedicat martirilor decedați în 1940 s-a ținut un moment de reculegere, urmat de o slujbă de pomenire și depuneri de jerbe și coroane de flori. Ulterior, flori au fost depuse și la monumentul comemorativ din centrul localității.

„Cuvintele sunt prea puține pentru a evoca ce s-a întâmplat la Treznea acum 77 de ani. În fața suferinței inimaginabile la care au fost supuse atâtea suflete nevinovate, cuvintele sunt prea sărace. Suntem astăzi aici pentru a aduce omagiul și respectul nostru etern celor trecuți în neființă, dar și pentru a ne exprima regretul că asemenea fapte incalificabile au avut loc. Adevărul trebuie spus și știut pentru că altfel rănile nu se pot cicatriza. (...) Este de datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că astfel de întâmplări nu vor mai avea loc și nu vom da uitării cele petrecute aici. Însă ne-uitarea nu trebuie confundată cu răzbunarea și cred că astăzi e nevoie mai mult decât oricând de răbdare, de înțelepciune și de toleranță", a declarat prefectul județului Sălaj, Florin Florian. 

Mircea Ciocian, director în cadrul Instituției Prefectului Sălaj, a prezentat cea de a VIII-a ediție a suplimentului revistei de cultură "Caiete Silvane" — "Eroii sălăjeni și faptele lor" — publicație care reunește cele mai bune eseuri de la concursul cu același nume organizat anual de instituția menționată. 

Un eveniment comemorativ similar ar urma să aibă loc joi și în localitatea Ip, unde au fost uciși 157 de oameni.

Decapitați în centrul orașului

Masacrele au început în 7 septembrie, când în localitatea bihoreană Mihai Bravu horthystii au ucis 22 de români şi au continuat până pe 18 septembrie, când 58 de români au fost decapitaţi în centrul orasului Gheorgheni, judeţul Harghita. 

Însă cel mai afectat de teroarea horthysta a fost judeţul Sălaj, unde au fost masacraţi 477 de romani. Cele mai lovite de soartă au fost localităţile Ip, cu 157 de martiri, şi Trăznea, cu 87. Singura vina a acestor oameni a fost că s-au născut români. 

În doar 11 zile, ungurii au ucis aproximativ 1.000 de români. 

Un film tulburător care prezintă mărturii ale supraviețuitorilor de la Trăznea și Ip a fost realizat de MDV Film. Producator: Mihai Orasanu. Redactor: Anca Filoteanu, Imagine: Marian Stanciu.