Cel puțin 22 de persoane, printre care trei călugări, au fost ucise la o mănăstire din statul Shan din sudul Myanmarului.
Încă nu este foarte clar cine a comis acest masacru dar grupurile de insurgenți locali și junta susținută de armată, s-au acuzat reciproc.
Cea mai recentă acuzație privind atrocitățile comise aici, a apărut săptămâna trecută în statul Shan, o zonă îndepărtată și muntoasă din nord-estul Myanmarului, care se învecinează cu China, Laos și Thailanda.
Fotografiile realizate dar și o înregistrare video a incidentului, furnizate de Forța de Apărare a Naționalităților Karenni (KNDF) și verificate de CNN, au arătat cel puțin 21 de cadavre îngrămădite în jurul Mănăstirii Nan Nein, situată în satul Nan Nein din Pinlaung Township.
Mulți dintre ei au fost văzuți purtând haine civile și aveau multiple răni prin împușcare. Printre acestea se aflau și trei cadavre îmbrăcate în haine portocalii de șofran, purtate în mod tradițional de călugării budiști.
În înregistrarea video furnizată de grup, se puteau vedea găuri vizibile de gloanțe pe pereții mănăstirii.
O țară măcinată de conflicte
În prezent, Myanmar-ul este împotmolit în violențe politice de când liderul militar Min Aung Hlaing a preluat puterea printr-o lovitură de stat din 2021, care a răsturnat orice speranță ca această națiune din Asia de sud-est cu 55 de milioane de locuitori să devină o democrație funcțională.
Lovitura de stat a fost urmată de o represiune militară brutală împotriva protestatarilor pro democrație, în urma căreia civili au fost împușcați pe stradă, răpiți în raiduri nocturne și se presupune că au fost torturați în detenție.
Aproape 3.000 de persoane au fost ucise
De la lovitura de stat și până în prezent cel puțin 2.900 de persoane din Myanmar au fost ucise de trupele juntei și peste 17.500 au fost arestate, dintre care majoritatea se află încă în detenție.
Lovitura de stat a dus, de asemenea, la o intensificare a luptelor între armată și o serie de grupuri de rezistență aliate cu milițiile etnice stabilite de mult timp într-o țară care este afectată de decenii de insurecții militare.
Grupurile de rezistență au acuzat în repetate rânduri armata din Myanmar că a efectuat omoruri în masă, atacuri aeriene și crime de război împotriva civililor în regiunile în care au avut loc lupte, acuzații pe care junta le neagă în mod repetat, deși dovezile sunt tot mai numeroase, informează CNN.com.