Masacru după masacru în SUA, producătorii de arme au câștigat sume colosale. Datele unor tragedii care aduc bani

Sursa: Valdemar Fishmen | Dreamstime.com

Reprezentanta democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului, a declarat că cinci producători de arme din SUA au câştigat peste 1 miliard de dolari din vânzările de arme de asalt. Industria se îmbogățește de la an la an.

Principalii cinci producători de arme din SUA au câştigat peste 1 miliard de dolari în 10 ani din vânzările de arme de asalt. Anunțul a fost făcut de reprezentanta democrată Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de supervizare a Camerei inferioare a Congresului.

Armele semiautomate de tipul AR-15 sunt „arme extrem de letale concepute pentru a ucide soldaţi inamici pe câmpul de luptă”, a subliniat Maloney într-o audiere desfăşurată pe fondul recentei serii de atacuri armate din SUA.

„Totuşi, industria (armelor) ne-a inundat cartierele, şcolile şi chiar bisericile şi sinagogile cu aceste arme mortale şi s-a îmbogăţit din asta”, a adăugat reprezentanta democrată, enumerând banii câștigați cu ajutorul unor „tactici de marketing periculoase” ce ţintesc „insecuritatea tinerilor”.

Potrivit lui Maloney, Ruger, principalul producător de AR-15, a câştigat peste 100 de milioane de dolari vânzând acest tip de puşcă în anul 2021, de două ori mai mult decât în 2020, iar Daniel Defense şi-a triplat încasările de pe urma acestor arme între 2019 şi 2021.

Principalii producători de arme din SUA

Patronii companiilor au recunoscut tragediile care se întâmplă din cauza armelor, dar nu au vrut să își asume responsabilitatea. „Răspunsul ţării noastre trebuie să aibă în vedere nu tipul de arme, ci tipul de persoane susceptibile să comită astfel de carnagii”, a comentat Marty Daniel, directorul general al Daniel Defense.

Un model produs de această companie a fost folosit în atacul soldat cu 21 de morţi la o şcoală din Texas, în mai.

„Sunt profund afectat de acest act îngrozitor comis de un individ răufăcător", a declarat responsabilul Daniel Defense. Dar „mă tem că scopul acestei comisii este de a condamna peste 24 de milioane de puşti sportive aflate în circulaţie” şi care nu sunt implicate "decât în 4% din omuciderile comise cu arme de foc în 2019”, a subliniat el.

„Sunt obiecte lipsite de viaţă”, a punctat la rândul său preşedintele Ruger, Christopher Killoy, care a scos în evidenţă cele 2.000 de locuri de muncă „bine plătite” create de compania sa, principalul producător de arme din SUA, potrivit Agerpress.