Editura Evenimentul si Capital

Martyria și vântul rece al ateismului

Sfântul Calinic de la Cernica
Autor: | | 0 Comentarii | 396 Vizualizari

Al doilea număr al „Revistei de teologie și spiritualitate ortodoxă” Martyria, apărut de curând, reușește să mențină foarte ridicată ștacheta calității, acolo unde o fixase încă de la debut.

Tipărită cu binecuvântarea Arhiepiscopului Râmnicului, IPS Varsanufie, Martyria se bucură de un colectiv de redacție de mare ținută, iar condițiile grafice sunt și de această dată excepționale.

Dintre cele patru remarcabile studii consacrate lui Antim Ivireanul (fost episcop al Râmnicului între 1705 și 1708), o notă aparte merită cel al lui Dan Zamfirescu. Acesta pomenește, între altele, un episod mai puțin cunoscut din 1962, când Editura Academiei tipărește Predicile lui Antim Invireanul înainte de începerea celui de-al doilea „dezgheț” din vremea lui Dej, pe când floarea intelectualității zăcea încă în pușcării. Prea puțin a importat că era vorba de un „monument de limbă și cultură românească”, scrie Dan Zamfirescu. „Pentru cei care dictau atunci în această cultură nu a contat decât calitatea de ‘popă’ a celui publicat și s-a hotărât în consecință trimiterea la topit a întregului tiraj.”

Atunci intră în scenă Patriarhul Justinian Marina (pe nedrept numit „Patriarhul Roșu”), care obține de la Gheorghiu-Dej „aprobarea ca Academia să vândă Patriarhiei întregul tiraj scos de editură, obligându-se să nu-l difuzeze decât în bibliotecile parohiale”. Rezultatul a fost o adevărată febră în cercurile de intelectuali de a pune mâna, cu bunăvoința preoților din parohii, pe un mult-râvnit exemplar din Antim.

Zece ani mai târziu, în 1972, apărea fără nici un fel de opreliști la Editura Minerva prima ediție integrală (mai puțin corespondența) a operelor Sfântului Antim Ivireanul, îngrijită de Gabriel Ștrempel.

Sub titlul „Noblețea smereniei” Dan Ciachir evocă mai multe episoade fermecătoare legate de Dumitru Stăniloae. De pildă, în ianuarie 1990, eminentul teolog declara pentru revista Amfiteatru: „Aș compara pe martirii Revoluției cu pruncii uciși de Irod. De un Irod modern, mult mai crud, care nu putea tolera pe Hristos. Pruncii uciși de Irod nu erau conștienți de jertfa lor, în vreme ce martirii din decembrie știau că merg la moarte. Sacrificiul lor trebuie canonizat și ar trebui să capete o semnificație mondial-creștină. Să-i pomenească toate Bisericile ortodoxe (...) Martirii noștri ar putea fi prăznuiți fie pe 22 decembrie, fie pe 20, odată cu pruncii uciși de Irod.”

Părintele Stăniloae s-a bucurat târziu de recunoașterea oficială. Dan Ciachir își amintește: „Ales membru corespondent al Academiei, la vârsta de 85 de ani, el, care era doctor honoris causa al câtorva universități europene, a primit cu modestie, iar când l-am felicitat că a devenit, în sfârșit, membru ‘plin’, la aproape 90 de ani, mi-a răspuns cu umor – fiindcă avea și umor – ‘Era și timpul’.”

Reputatul eminescolog Nae Georgescu își continuă în acest al doilea număr al revistei demersul său de a identifica în Scrisoarea III „tiparele arhaice ale conflictului”, iar Oana-Mădălina Popescu, printr-o adevărată muncă de arheologie în arhive, scoate la lumină o minunată pastorală a Episcopului Climent al Râmnicului din 1743, de o actualitate remarcabilă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate