Mărturisirile fostului ministru de Externe al Greciei, Nikos Dendias, despre Turcia: „Ajunsesem în pragul războiului”

UE Turcia / Sursa foto: arhiva EVZ

Într-un interviu acordat publicaţiei Kathimerini, fostul ministru de externe al Greciei, Nikos Dendias, s-a referit şi la tensiunile din trecut dintre Turcia şi ţara sa. Vorbind despre criza din anul 2020, Dendias a declarat că nu va uita toată viaţa mişcarea preşedintelui Erdogan.

Acum când Grecia merge din nou la urne se fac analize cu privire la necesitatea continuării relaţiilor cu Turcia. Fostul ministru de externe al Greciei, Nikos Dendias, a atras atenţia asupra faptului că este necesar ca fereastra oportunităţilor în relaţiile cu Turcia să rămană deschisă.

„Mişcarea Turciei privind „Oruç Reis” ne-a adus în pragul războiului”.

Dendias a vorbit despre îngrijorările generate de cuvintele „Patria Albastră”. Dendias s- a referit şi la tensiunile cu Turcia, subliniind că în anul 2020 se ajunsese pur şi simplu în pragul războiului. Şi a vorbit despre trimiterea navei de explorare seismică „Oruç Reis” în Mediterana de Est, în august 2020, şi de ce această mişcare reprezenta pentru ei o mare catastrofă.

„După discursul lui Mitsotakis în Senatul SUA, Erdogan a rupt orice punte de comunicare”, a spus Dendias.

Dendias relatează că din această cauză a depus toate eforturile pentru a nu se înregistra vreun incident şi aminteşte că celălalt moment pe care nu-l va uita niciodată este ziua în care Erdogan a rupt orice punte de comunicare.

Dendias aminteşte declaraţia lui Erdogan, care a spus „Pentru mine nu mai există cineva cu numele de Mitsotakis”, după ce fostul prim-ministru al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat de la tribuna Senatului SUA „Nu vindeţi Turciei avioane F-16”.

Dendias a relatat şi ce s-a întâmplat în culisele istoricului summit NATO din capitala Spaniei, Madrid. Fostul ministru de externe al Greciei a menţionat că după acest incident a dorit să se întâlnească Erdogan în marja summit-ului de la Madrid, iar pentru a avea o întâlnire cu fostul ministru de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, i-a cerut lui Erdogan permisiunea pentru această întâlnire, primind aprobarea preşedintelui.

„Turcia nu doreşte un nou început numai în politica internă, ci şi în relaţiile internaţionale”.

Una din întrebările interviului publicat sub titlul „Dendias: Erdogan şi patrulaterul necunoscut de la Madrid” a fost „S-a format un nou guvern Erdogan. Cum apreciaţi acest guvern”.

„Este clar că preşedintele Erdogan depune eforturi pentru un nou început nu numai în politica internă, dar şi în relaţiile internaţionale ale Turciei. Este încă prea devreme să concluzionăm în ce sens va evolua acest nou început”, a spus Nikos Dendias şi a adăugat: „Întrebarea cea mai importantă în această problemă este legată de ce îşi doreşte Erdogan pentru Turcia secolului 21. Se aşteaptă răspuns la această întrebare. Aş dori ca preşedintele Erdoğan să aleagă opţiunea unei Turcii prospere care să dorească relaţii apropiate cu Europa şi Grecia. Nu opţiunea unei ţări asemeni unei „superputeri” care încearcă să-şi impună voinţa în faţa vecinilor”, potrivit yenisafak.com.