Ultimul supravieţuitor al grupului de luptători anticomunişti conduşi de Teodor Şuşman, care au acţionat în împrejurimile satului Răchieţele, judeţul Cluj, are 85 de ani şi a participat activ la acţiunile Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului pentru descoperirea locului unde a fost îngropat liderul grupului.
Teodor Suciu, zis a Volcii, a fost timp de doi ani membru în grupul Şuşman, după care a fost prins de Securitate şi obligat să devină informator. Omul a refuzat acest statut şi, în cele din urmă, a executat şapte ani de temniţă grea la minele de plumb de la Baia Sprie. Bătrânul Volcea a fost alături de grupul lui Şuşman vreme de doi ani. "Am fugit de acasă pentru că unul Paşcu Suciu (bunicul preotului din Răchiţele, Teodor Boc, văr cu premierul Emil Boc – n.r.) le-a spus securiştilor că trebuie să îi aresteze pe prietenii lui Şuşman şi pe cei care îl sprijineau. Şi aşa or şi făcut că într-o zi, prin 1948, când veneam acasă, un unchi a meu mi-a spus că securiştii sunt la noi acasă şi aşa am ajuns să fug. Prima dată nu am luat nimic, apoi m-am întors şi am luat armele şi vreme de doi ani am stat cu Şuşman şi oamenii lui", îşi începe povestea Teodor Suciu. "I-am zis să împuşcăm securişti"
Deşi are 85 de ani şi a făcut închisoare politică într-un loc unde şi cele mai tari caractere erau "înmuiate" de regimul comunist, Teodor Suciu se ţine foarte bine, iar memoria nu îi joacă feste. Bătrânul povesteşte cu acurateţe momentele trăite în urmă cu 60 de ani. Timp de doi ani, cât a stat alături de Teodor Şuşman, grupul nu a întreprins nicio acţiune împotriva regimului comunist. "Nu am făcut lucruri rele. Toată ziua ne feream să nu ne prindă Securitatea. Eu am stat doi ani şi apoi am auzit că au bătut-o pe mama foarte tare. Atunci i-am spus lui Şuşman să îi aşteptăm pe securişti la Scrind şi să tragem în ei, dar el s-a opus şi mi-a zis că, dacă facem aşa ceva, Securitatea va face prăpăd acasă cu familiile noastre. Atunci am zis că dacă aşa-i treaba, eu mă duc în treaba mea prin ţară, şi aşa m-am despărţit de ei", îşi mai aduce amine bătrânul. Şapte ani de închisoare
După un an, prin 1950, Teodor Suciu a fost prins la Sibiu şi a acceptat, după o anchetă de o lună de zile, să devină informator, obligându-se astfel să îl predea pe Şuşman. "A doua zi după ce am venit în sat m-am întâlnit cu fata lui Şuşman, Romulica, şi i-am spus să stea ei liniştiţi că nimica nu am turnat şi că nici nu îi voi turna. După câteva luni, m-am întâlnit şi cu Şuşmanii şi am vorbit cu ei şi le-am spus să nu scrie nimic pe hârtie că totul e căutat de Securitate. Numa că ei nu m-au ascultat şi la o acţiune au găsit un carnet în care Teodor Şuman junior scria că s-a întâlnit cu mine la o anumită dată. Apoi după asta a început prăpădul, am făcut şapte ani de închisoare şi patru de domiciliu forţat în Bărăgan. M-au acuzat de omisiune de nedenunţare. Adică nu i-am turnat pe Şuşmani, dar nu îmi pare rău", mai povesteşte bărbatul.
Răchițele
Scandal pe deshumarea lui Şuşman
La Răchiţele, o echipă de cercetători de la Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, condus de Marius Oprea, au început ieri săpăturile pentru descoperirea locului în care a fost îngropat de către Securitate Teodor Şuşman. Sub o stare de tensiune permanentă, cercetătorii au săpat, în mai multe locuri, într-o râpa unde localnicii spun că ar fi fost îngropat cadavrul lui Teodor Şuşman. Marius Oprea a declarat că, încă înainte de a ajunge la Răchiţele, a fost sunat de preotul Teodor Boc, vărul primar al premierului Emil Boc, care i-a sugerat să abandoneze ideea de a-l deshuma pe banditul Şuşman. "Este prima investigaţie pentru descoperirea unui luptător anticomunist în care mă simt ca în Tween Piks. Este o zonă stranie mai ales în relaţia cu comunitatea, în care s-au dezălnţuit nişte forţe ciudate şi oculte încât nu cred că îl vom putea găsi. M-a şocat foarte tare ceea ce mi-a spus preotul că va aprinde lumânări în biserică în momentul în care i-am spus că noi vom merge înainte cu acest proiect", a povestit Marius Oprea.
Luptă de generaţii
Între preotul Teodor Boc, nepotul lui Paşcu Suciu, despre care se spune că a fost ucis de oamenii din grupul Şuşman şi membrii familiei acestuia din urmă există o stare de animozitate evidentă. Deşi preotul Boc susţine că grupul Şuşman i-a ucis bunicul deoarece l-ar fi considerat trădător, specialiştii de la centrul condus de Marius Oprea susţin altceva. Gheorghe Petrov spune că faptul că Suciu Paşcu a fost ridicat de acasă de către doi bărbăţi îmbrăcaţi în haine de miliţieni, despre care ulterior s-a spus că făceau parte din grupul lui Şuşman. "Teoria este un pic greu de crezut deoarece nouă din cei zece membri ai grupului lui Şuşman erau din Răchiţele, drept pentru care soţia lui Paşcu Suciu ar fi trebuit să îi cunoască, ori ea a declarat că nu i-a mai văzut pe acei bărbaţi. În plus, exista şi o adresă a Miliţiei trimisă Securităţii din Cluj, în care se întreba faptul dacă nu cumva Suciu Paşcu ar fi fost ridicat de acasă de agenţi ai Securităţii îmbrăcaţi în uniforme de miliţie", spune Petrov. Teodor Suciu, membru în gruparea Şuşman susţine, la rândul lui, că bunicul preotului a fost împuşcat de Securitate, iar crima a fost pusă pe seama grupului de luptători anticomunişti. "Tare mă tem că a fost puşcat de securişti pentru că atât timp cât am stat cu ei nu s-a vorbit niciodată să îl puşte pe careva din sat", conchide bătrânul.