Evenimentul Zilei > Social > Mărturie cutremurătoare a unui medic din Bacău, în urma protestelor. ”Nu credeam că trăiesc să ajung să văd așa ceva”
Mărturie cutremurătoare a unui medic din Bacău, în urma protestelor. ”Nu credeam că trăiesc să ajung să văd așa ceva”

Mărturie cutremurătoare a unui medic din Bacău, în urma protestelor. ”Nu credeam că trăiesc să ajung să văd așa ceva”

Medicul pneumolog Ioana Dinu, de gardă în seara de luni la spitalul din Bacău, afirmă că nu a crezut vreodată că va ajunge să vadă așa ceva. Mai mulți protestatari s-au oprit și au scandat „Asasinii” și „Hoții” către cadrele medicale. „Este o mare nedreptate și frizează ridicolul”, a spus medicul băcăuan.

Un medic, care se afla în spitalul din Bacău, mărturisește despre momentele când protestatarii strigau „Asasinii”: „Nu credeam că trăiesc să ajung să văd așa ceva”.

Protestatarii au scandat ”Asasinii”, ”Hoții” către cadrele medicale

Cotidianul Libertatea a discutat cu unul dintre medicii care se aflau în Spitalul de Urgență din Bacău, în fața căruia mai mulți protestatari s-au oprit și au scandat „Asasinii” și „Hoții” către cadrele medicale. Medicul pneumolog Ioana Dinu, de gardă în seara de luni, afirmă că nu a crezut vreodată că va ajunge să vadă așa ceva.

„Este o mare nedreptate și frizează ridicolul.” Mai multe zeci de persoane au participat și la marșul din Bacău, în timpul protestelor față de măsurile de restricție care au avut loc în toată țară, în seara de luni. Grupul protestatarilor a intrat în curtea Spitalului Județean de Urgență, s-au oprit în fața Spitalului Municipal, unde este pavilionul cu pacienții COVID-19, și au început să scandeze împotriva cadrelor medicale.

Potrivit înregistrărilor apărute pe rețelele sociale și a presei locale, protestatarii au scandat „asasinii” și „hoții” către medicii din spital. O înregistrare prezintă cum un bărbat scandează „intri pe picioare și pleci în sicriu”, în ovațiile generoase ale celorlalți protestatari.

Forțele de ordine nu au împiedicat protestatarii să intre în curtea spitalului și nici nu au intervenit să-i evacueze. Astfel protestul a rămas unul fără violențe. După 5 minute protestatarii și-au reluat marșul pe străzile orașului.

”Știam că e un protest anti-restricții, anti-mască”. Medicul s-a întrebat ”oare ce urmează să facă?”

Dr. Ioana Dinu este un pneumolog care a văzut direct efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra pacienților. Aceasta a spus că evenimentele la care a fost martoră luni seara „frizează ridicolul”.„E de neconceput”, a mai spus ea. „Știam că e un protest anti-restricții, anti-mască și când am văzut că se îndreaptă în curtea spitalului am avut un sentiment de frică și m-am gândit: oare ce urmează să facă, să forțeze ușile, să intre înăuntru? Că știți că omul e imprevizibil în situațiile acestea. Dar pe urmă am văzut că sunt pașnici”, a mai spus medicul.

Ioana Dinu crede că gestul protestatarilor este unul nedrept, greu de catalogat și vine în condițiile în care medicii sunt disperați și aproape resemnați în fața tot mai multor cazuri grave care ajung la spital, mai relatează sursa citată.  „Frizează ridicolul – este cuvântul cel mai potrivit pe care pot să-l folosesc. Manifestanții erau în fața pavilionului unde sunt internați pacienții cu COVID-19 în condițiile în care chiar ieri au fost foarte, foarte multe internări. Salvările veneau una după alta, duceau pacienții acolo… E de neconceput, de nevăzut, nu știu dacă pot să descriu”, a declarat dr. Ioana Dinu.

Medicul a mai spus că medicii sunt copleșiți de cazurile pe care le au de tratat, care sunt din ce în ce mai severe. Conform acesteia, la ATI, la Bacău, se observă același trend ca în țară – ajung cazuri critice de persoane între 40-50 de ani, adulți tineri, mulți fără alte probleme medicale.  În acele momente, dr. Ioana Dinu a spus că a avut un sentiment de paralizie, că nu a mai avut puterea nici să fie nervoasă.

”Am fost resemnată, sunt situații pe care nu puteam să le fi conceput vreodată”

”Am fost resemnată, sunt situații pe care nu puteam să le fi conceput vreodată, nu credeam că trăiesc să ajung să văd așa ceva, dar uite că văd. M-am gândit la un singur lucru: oare dintre cei care scandau acolo nu au pe cineva internat înăuntru sau nu se gândesc că e posibil ca ei să ajungă acolo? Cam ce fel de om să fii să strigi asta unor alți oameni care își fac treaba, meseria, încearcă să salveze vieți?”

Managerul spitalului se teme ca personalul medical să nu renunțe la luptă. El a reușit cu greu să păstreze corpul medical la un nivel care să asigure funcționarea în pandemie.

Protestarii au transformat protestul împotriva cadrelor medicale

În ATI au suplimentat cu doi medici, la infecțioase a plecat un medic, care s-a pensionat, dar în locul său a venit, în urma unui concurs, un medic tânăr. La Bacău, de altfel, spitalele au circuite funcționale atât pentru pacienții COVID, cât și pentru cei non-COVID, mai menționează sursa citată.

Managerul Spitalului Județean Bacău, Adrian Popa, a declarat că ultimul an de pandemie l-a utilizat atât de tare încât a perceput acest gest ca fiind unul extremist, „pe care nu vreau să-l încadrez într-o categorie”. El a precizat că, din punctul său de vedere, „a fost vorba de o dezinformare” și organizatorii protestului din Bacău au transformat protestul împotriva cadrelor medicale, deși el era anti-măsuri de restricție.  „Despre măsurile astea la nivel național putem discuta, sigur, dar la Bacău cred că s-a înțeles un pic greșit vizavi de ceea ce fac medicii, altfel nici nu vreau să mă gândesc… Însă temerea mea cea mai mare este ca nu cumva personalul medical să zică la un moment dat «băi, știi ceva, hai să ne vedem de treaba noastră»”, a declarat Adrian Popa.