Martor la procesul omului pe care l-a îmbogăţit "aviara"
- Traian George Horia
- 2 aprilie 2012, 14:18
Lotul "Gripa aviară", săltat pe scara milionarilor din România de o epidemie, a dat explicaţii, recent, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. S-a lăsat cu râsete.
Ieşeanul Tonel Ursachi, cel care s-a îmbogăţit de-a dreptul după ce a bătut palma cu statul pentru un contract de dezinfecţie în urma epidemiei de gripă aviară, a fost chemat, recent, să dea explicaţii în faţa instanţei.
Sala de la etajul doi al Tribunalului Bucureşti este plină cu lotul "Gripa aviară", personaje lustruite: de la pantofii de 100 de euro, trecând prin ceasurile scumpe şi costumele de sute de dolari, ajungând la frezuri severe şi ochelari cu rame metalice, totul luceşte. Până la un final, privindu-i pe unii dintre inculpaţi, îţi vei spune că gripa întăreşte sănătatea. Jandarmul 206, de pază la “aviară"
Frapează, desigur, şi buna dispoziţie a grupului de inculpaţi şi avocaţi: se râde şoptit, se spun bancuri - probabil cu găini zăpăcite, se dau telefoane destinse, parcă se aşteaptă intrarea într-un club de karaoke, unde fiecare ştie ce are de cântat. Mai retras, spre bănci, un grup de patru jandarmi pitici stau la o parolă "tehnică".
La intrarea judecătorului Mihail Udroiu, jandarmul cu ecusonul 206, cel mai înalt dintre cei patru pitici, intră să asigure securitatea. De sus, de pe tron, magistratul- voinic, blond, jovial- se uită mereu peste umărul grefierei şi citeşte sonor, aproape fără să mişte buzele. "Capa, en, o, dublu v: aşa, know, doamna grefier. Aşa a zis inculpatul, avea know-how pe aviară", zice el.
În sală, lumea face haz, îşi dă coate. Un avocat din sală strigă: "Merge şi-n română asta, se poate scrie hau-hau!". Râde toată lumea, râde şi jandarmul cu numărul 206. Atmosfera e de nuntă, parcă ar spune toţi "îl judecăm puţin pe moldoveanul ăsta de Tonel, pe urmă mergem la un şpriţ şi învăţăm să rostim know-how".
Singurii care sunt în picioare sunt agentul 206 şi inculpatul Tonel Ursache, care stă demn la microfon, explică în patru-cinci fraze apoi, la terminarea fiecărui discurs, aşteptând dictarea judecătorului, se înclină spre stânga şi spre dreapta cu aerul că spune "Vedeţi ce bine vorbesc?". Ursache, salvatorul ţării
Tonel Ursachi descrie cel mai bine faptul că există şi un "vis românesc". Cum ar fi ca, într-o zi, un ministru să te sune de trei ori ca să-ţi propună o afacere de multe miliarde ţie, proprietar al unei firme obscure, care ai "know-how", dar nu ai muncitori şi nici utilaje? Aşa a păţit-o omul nostru, într-o seară din octombrie 2005, când a fost sunat de ministrul secretar de stat Ioan Andreica (la recomandarea co-inculpatei Mihaela Hâncu) şi rugat să salveze poporul de aviară. "Termobulizatorul" lui Ursache suplinea “atomizorul"
A doua zi, Tonel era deja sosit unde i se ordonase- la bac, la Brăila- în calitate de "scut" al ţării. Inculpatul Ursachi tocmai a ajuns acum la enumerarea utilajelor pe care le avea disponibile: "Domnule preşedinte, rog să se consemneze că la ora aceea aveam cinci atomizoare, un grup electrogen, un termobulizator de ceaţă". Aici toată lumea amuţeşte. Judecătorul Udroiu zice: "Mai spuneţi o dată, că mă umflă râsul!". I-a băgat în ceaţă
"Termobulizator", zice Ursachi foarte grav. "Ce-i ăsta?", continuă Udroiu. "Suplineşte atomizorul", zice grav Ursachi. "Aha!", face magistratul. "Şi cum arată?" "E ca o lance mai lungă", răspunde Ursachi, după care adaugă: "O lance care transformă substanţa activă într-o ceaţă". Tonel Ursachi a fost trimis în judecată anul trecut, în dosarul gripei aviare