Mărțișor 2021. Semnificația ascunsă. Femeile TREBUIE să poarte un mărțișor

Mărțișor 2021. Semnificația ascunsă. Femeile TREBUIE să poarte un mărțișorSursa foto: Arhiva EvZ

Mărțișorul este o tradiție care dăinuie din vremea dacilor.

Mărțișor 2021. Citind definiţia din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, putem afla că mărţişorul este un micobiect de podoabă legat de un fir împletit - roşu cu alb - care se oferă în dar, ca semn al sosirii primăverii, mai ales femeilor şi fetelor, în ziua de 1 Martie. Tot DEX-ul ne mai spune că „mărţişor” este denumirea populară a lunii martie. Iar „Mărţişor” mai este şi numele unei străzi din Bucuresti pe care se afla casa în care a locuit, scris şi în grădina căreia este înmormântat marele poet Tudor Arghezi. Lucruri pe care, probabil, mulţi dintre noi le ştiam deja...

Dar, oare, de unde vine numele de „mărţişor”? Cine a inventat cuvântul şi ce semnifica la vremea aceea?

Mărțișor 2021. De ce se poartă mărţişorul?

Mărţişorul (1 martie) reprezintă o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiectedecorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, ceamai reprezentativă fiind ghiocelul.

Mărţişorul (martu la romani) este un obicei specific românesc moştenit de la daci şi romani, inexistent la alte popoare. Numele popular al lunii martie - mărţişor; este de origine latină (martius). La 1 martie, după vechiul calendar roman, este prima zi din an şi se celebra sărbătoarea Matronalia;.  În această zi se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii. Fetele şi femeile primeau diferite cadouri.

Pentru strămoşii noştri, anul nou de la 1 martie însemna reînvierea naturii. Mărţişorul, simbol al primăverii, se confecţiona din fire de cânepă sau lână (mai târziu din bumbac), albe şi roşii, care se leagă în formă de 8. De acest şnur se atârnau monede din aur sau argint, dar şi fire de iarbă, muguri sau flori. În zonele româneşti străvechi, mamele prindeau copiilor mărţişorul la gât, la mână sau la picior, obiceiul păstrându-se şi astăzi în unele sate.

Mărțișor 2021. Mărţişorul se poartă toată luna martie

Îmbinarea culorilor alb şi roşu e tradiţională, purtându-se la nunţi, când se nasc copii, la hainele de înmormântare ale bătrânilor (în Oltenia), cele două culori simbolizând continuitatea vieţii după moarte. Cu alb şi roşu se împodobesc primele oi care intră în stână şi primul plug ieşit la arat. Între 1 şi 9 martie, în Zilele babelor;, primăvara se lupta cu iarna, alungând-o. În cele nouă zile, baba Dochia apare torcând pe lângă oi, îmbrăcată în nouă cojoace, scuturând în fiecare zi câte unu.

Mărţişorul este o traditie românească veche de peste 8000 de ani

Cele mai vechi dovezi ale acestei Sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi. Mărţişorul este format din douăşnururi împletite asemenea ADN-ului. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Există cercetători care cred că e vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul Biblic. Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului român şi îşi are originea în credinţele şi practicile agrare. Sărbătoarea lui are loc în prima zi a lui martie, considerată ca prima lună a primăverii.

Ne puteți urmări și pe Google News