Marșul secuilor naște tensiuni înainte de organizare

Marșul secuilor naște tensiuni înainte de organizare

Cu o prezență estimată la 40.000 de persoane, reprezentanții Consiliului Național Secuiesc anunță că vor organiza pe 10 martie Marșul Secuilor, chiar dacă Primăria Târgu Mureș nu a avizat această manifestare.

Liderul CNS, Izsak Balazs, susține acum că nu mai este nevoie de niciun aviz din partea Comisiei de avizare a adunărilor publice pentru evenimentul generic denumit ”Marșul Secuilor”,  anunțat pentru 10 martie. Respectivul aviz – solicitat încă din martie 2015 – a făcut obiectul unui proces cu administrația mureșeană, care refuza eliberarea acestuia din cauza incidentelor generate de o manifestare similară în 2014. Procesul este acum în faza de recurs, iar reprezentanții Primărie spun că acest lucru îi exonerează de la luarea unei decizii pe moment.

”Nicio manifestație publică nu necesită vreo sentință definitivă. Noi am depus declarația prealabilă conform legii, asta a fost responsabilitatea noastră. Dacă citiți legea, nu o să găsiți acest cuvânt «autorizare». Libertatea de întrunire este un drept fundamental, necondiționat de vreo aprobare. Așa-zisa comisie de avizare are scopul doar ca autoritățile să cunoască manifestația preconizată pentru a asigura ca cetățenii să aibă dreptul la prevederile legale. Sperăm că autoritățile se vor conforma”, spune Izsak Balazs, pentru Evenimentul Zilei.

Discursuri despre reorganizarea administrativă a României

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul CNS anunță și organizarea unui marș prin centrul orașului, marș care în trecut a degenerat în violențe, fapt care a dus la creșterea sensibilității autorităților față de aceste manifestări. În plus, discursurile anunțate au drept temă reforma administrativă a României. ”Noi, inițial, ne-am raportat la reforma administrativă a României. Actualele regiuni de dezvoltare sunt antidemocratice, le considerăm un eșec. Dorim să oferim posibilitatea oamenilor să își exprime poziția”, spune Izsak Balazs, care anunță că la eveniment a fost invitat și László Tőkés, invitat de asemenea la eveniment. ”Avem speranța că va decurge totul normal și în ordine, cum s-a și întâmplat, exceptând cazurile izolate din 2014”.

Primarul Florea: ”să lase răfuielile politice deoparte”

Dorin Florea, primarul municipiului, spune că nu are în vedere interzicerea vreunui drept, dar se opune manifestărilor care tulbură liniștea orașului. ”Eu atâta îi rog, să își lase răfuielile politice deoparte și să încerce să nu transforme Târgu Mureș într-o zonă conflictuală. Dacă trebuie să vii cu oameni din altă parte să organizezi o astfel de manifestare, acest lucru nu este pe placul târgu-mureșenilor, așa că nu înțeleg de ce o fac”.

Prefectul: marșul nu este autorizat

Lucian Goga, prefectul județului Mureș, invocă procesul aflat pe rol între Primărie și Asociația Siculitas (cea în numele căreia a fost solicitată de anul trecut avizarea marșului de anul acesta) în chestiunea legalității Marșului Secuilor. ”Asociaţia Siculitas a depus în data de 2 martie 2015 o solicitare la Primăria Târgu-Mureş pentru organizarea manifestării din 10 martie 2016. Au primit un răspuns de la Primăria Târgu-Mureş care nu i-a mulţumit, s-au adresat instanţei, instanţa s-a pronunţat – dar trebuie menţionat că a fost în primă instanţă – dar municipalitatea a avut termen de recurs. Primăria a făcut recurs şi ca atare această solicitare de manifestare din 2 martie 2015 este suspendată de drept până la o pronunţare definitivă şi irevocabilă a instanţei. Din punctul meu de vedere, Asociaţia Siculitas poate organiza o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, dar, dacă intenţionează să mărşăluiască prin Târgu-Mureş, acel marş va fi neautorizat”, a declarat prefectul Mureșului, citat de Agepres. În fine, reprezentanții Jandarmeriei mureșene citează prevederile legale referitoare la acest gen de manifestații. ”Referitor la organizarea unei adunări publice – mitinguri, demonstrații, manifestații, competiții sportive, procesiuni și altele asemenea – ce urmează să se desfășoare în piețe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de lege, excepție făcând adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile dețin indicii sau date că desfășurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligația să solicite din timp primarilor, unităților de jandarmi competente teritorial și poliției locale sprijin de specialitate”, arată Adrian Tiberiu Filipaș, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, pentru Evenimentul Zilei.