Marşul „românilor cinstiţi“, sabotat de aspersoare

Marşul „românilor cinstiţi“, sabotat de aspersoare

ROMA. Manifestanţii adunaţi în Piaţa San Marco şi-au cerut drepturile printre picături.

Puţinii romĺni adunaţi ieri în Piaţa San Marco din Roma au ieşit uzi de la manifestarea în care şi-au cerut drepturile. Îngrijitorii spaţiului verde pe care se instalaseră au uitat de autorizaţia pe care o aveau romĺnii şi au lăsat stropitorile să împroaşte apă în toate direcţiile, acestea pornind fix la ora 17.00.

În zonă erau aproape 100 de persoane, socotind aici şi reprezentanţ i ai presei sau carabinieri. S-au comportat demn, aşa cum le-o ceruse Ministerul Afacerilor Externe, afişĺnd steaguri şi cĺteva pancarte prin care cereau dialog.

O primă victorie

Preşedintele Partidului Identitatea Romĺnească (PIR), Giancarlo Germani, a fost printre primii ajunşi în piaţă, grăbindu-se să anunţe o victorie: pe 10 octombrie, reprezentanţii partidului se vor întĺlni cu responsabilul regional pentru siguranţă publică. El a spus că avem de-a face cu o campanie împotriva romĺnilor, care are doar cauze politice.   S-a referit la recenta declaraţie a primarului capitalei italiene, Walter Veltroni, care s-a arătat îngrijorat de numărul mare de acte de violenţă săvĺrşite de unii cetăţeni romĺni. El a anunţat că ar putea cere intervenţia Uniunii Europene dacă autorităţile romĺne sunt incapabile să ajute la stoparea acestui fenomen.

„Este problema politicienilor italieni, primarul Walter Veltroni participă pe 14 octombrie la alegerile pentru preşedinţia Partidului Democrat. Asta nu are legătură cu membrii comunităţii romĺneşti, însă oferă o bună ocazie de a vorbi despre hoţii de romĺni în loc de altceva“, a spus Germani.

„Campanie nedreaptă“

Reprezentanţilor PIR şi ai partidului Insieme per l’Italia li s-a alăturat, printre alţii, şi un grup de muncitori romĺni de pe un şantier de aici. Anton trăieşte de opt ani în Italia şi spune că o campanie nedreaptă se desfăşoară acum împotriva romĺnilor. „Toată munca grea o facem noi, romĺnii, şi ar trebui să ţină cont de acest lucru. Şi ei au oameni care fac rău, oameni care se omoară între ei, dar despre cazurile acelea nu se vorbeşte ca despre cele - puţine - în care sunt implicaţi romĺni“, a spus muncitorul. Manifestaţia s-a încheiat în jurul orei 19.00.   Vor fi mai mulţi carabinieri pe străzile capitalei italiene   Autorităţile italiene se întrec în gesturi care arată pericolul reprezentat de migraţia ilegală. Noul comandant al carabinierilor din provincia Roma, Vittorio Tomasone, a declarat pentru ediţia de ieri a cotidianului „Corriere della Sera“ că va lua mai multe măsuri împotriva „bandelor de străini, rackeţi şi traficanţi de droguri“ din metropolă.

El a menţionat că, din 9.697 de persoane arestate de la începutul anului, cea mai mare parte sunt străini. În consecinţă, a decis mărirea numărului carabinierilor din capitală. Prefecturile italiene ar putea avea în curĺnd dreptul de a expulza cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene, în cazul celor care reprezintă un pericol la adresa siguranţei propriilor cetăţeni.

Iniţiativa, aparţinĺnd ministrului de interne, Giuliano Amatto, ar putea fi discutată într-o şedinţă a Consiliului de miniştri pe 12 octombrie. O directivă europeană în acest sens a fost adoptată încă din aprilie anul trecut. Ea se referă la posibilitatea de a expulza cetăţenii comunitari care nu au legal un loc de muncă şi un spaţiu de locuit pe teritoriul unui alt stat.

Sistemul nu s-a dovedit prea funcţional: în Franţa, de exemplu, directiva a fost folosită împotriva unor grupuri de imigranţi, însă aceştia s-au întors în scurt timp. Ministrul Amato a precizat pentru cotidianul „Il Messaggero“ că măsura nu este îndreptată împotriva romĺnilor de bine care locuiesc în Italia. „Chiar ei mi-au cerut să fac acest pas, au făcut-o înaintea italienilor“, a argumentat el.

POZIŢIE

Imigranţii, o binecuvĺntare pentru Italia Imigraţia este o „veritabilă binecuvĺntare“ pentru Italia, a apreciat ieri, în faţa Senatului italian, ministrul de finanţe Tommaso Padoa-Schioppa, informează AFP. „Pentru companii, pentru posturile de muncă necalificate, pentru asistenţa adusă persoanelor vârstnice sau cu dizabilităţi, prezenţa imigranţilor nu numai dornici să muncească, ci şi apreciaţi pentru calitatea relaţiilor umane este o adevărată binecuvântare“, a declarat ministrul.   Luigi Estero, consilier în cadrul Ambasadei Italiei la Bucureşti, a precizat că, anul trecut, conform unui sondaj intern, cei mai mulţi imigranţi în Italia erau polonezi. Referitor la protestul românilor de ieri, Estero a afirmat că „este normal să-şi exprime punctul lor de vedere legat de cele întâmplate la Roma“.

Numărul de străini stabiliţi în Italia a crescut cu 10% în decurs de un an, atingând, la 1 ianuarie 2007, circa trei milioane de imigranţi, conform Institutului Naţional pentru Statistici (ISTAT). (Eugenia Mihalcea)

Ne puteți urmări și pe Google News