Mark Twain - scriitorul care ne făcea să evadăm din cenușiul totalitarist

Mark Twain - scriitorul care ne făcea să evadăm din cenușiul totalitarist Sursa foto: Wikipedia

Mark Twain - scriitorul care ne făcea să evadăm din cenușiul totalitarist. Ce fraze i s-au atribuit eronat și ce răspuns inedit a dat?

Mark Twain - scriitorul care ne făcea să evadăm din cenușiul totalitarist. Ce fraze i s-au atribuit eronat și ce răspuns inedit a dat?

Mark Twain s-a numit la naștere Samuel Langhorne Clemens. A văzut lumina zilei într-o mică localitate numită Florida, în statul Missouri, la 30 noiembrie 1835. S-a spus despre el că s-a născut într-un hambar.  Despre familia sa se știe că era săracă, tatăl murind în 1847, iar mama lui în 1890. A fost al șaselea din 7 copii. Numai el, un frate Orion și o soră Pamela au ajuns să treacă de 35 de ani, pragul maturității. Dintre cei morți de tineri, doar fratele său mai mic a trăit 20 de ani, restul trăind de la câțiva ani, la câteva luni.

 Samuel Clemens și legendele de pe Mississippi

În 1839, familia micului Samuel se mută în Hannibal, mic port pe Mississippi și cadrul natural pentru poveștile de mai târziu este asigurat. Micul Samuel a rămas orfan de la aproape 12 ani. A ajuns ucenic de tipograf la 12 ani,  apoi la 16 ani, după ce desprinsese cititul și scrisul, citind enorm ceea ce se publica la tipografie (precum Petre Ispirescu de la noi), începe să scrie, mai întâi din amuzament, apoi din pasiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârsta de 18 ani îl găsea deja ca tipograf la New York, Philadelphia,  Saint Loius și  Cincinatti. Trăise suficient de mult în Missouri, încât să vadă ce însemna sclavia, care în acel stat era legală din anul 1821. Practic, tânărul scriitor va decide să numească în operele sale celebre cu pesonajele Huckleberry Finn și Tom Sawyer, orașul Hannibal cu numele fictiv de St Petersburg.  Nu stă decât patru ani pe Coasta de Est, mult prea cosmpolită pentru un sudist ca el (ca origine). La 22 de ani, când se întorcea de la New Orleans cu vasul Bixby, se simte atras de meseria de pilot pe Misssissippi și decide să învețe această profesie, de pilot pe navele cu zbaturi. La acea dată, un pilot de navă pe Mississippi câștiga cel mai bine în SUA.

Samuel Clemens devine Mark Twain

Mark Twain

Mark Twain. Sursa foto: Wikipedia

Când a izbucnit Războiul de Secesiune, Samuel Clemens a plecat în Nevada, statul său, deși cu sclavi, fiind în Uniune, nu în Confederația Stateor de Sud. A avut ideea să fie parte a unei miliții confederate. Dar această formațiune nu a rezistat decât două săptămâni.

Samuel Clemens pleacă în Nevada (devenind  miner). După rpzboi,  se angajează la un ziar  în Virginia City și începe să semneze cu numele Mark Twain Din 1867, va călători în Europa și Orientul Mijlociu.

Mark Twain nu a criticat votul și a spus cea mai tare glumă despre moartea sa

Fraza „dacă votul nostru ar conta, nimeni nu ne-ar lăsa să votăm” este o alcătuire pe care Mark Twain nu a rostit-o niciodată, dar i se atribuie. Din contră, el ca jurnalist și vorbitor public a luptat pentru dreptul la vot.

Mark Twain a avut cel mai original răspuns atunci când un gazetar din New York, irlandez de origine, care lucra pentru Evening Sun a venit la Londra în 1897, să afle dacă era adevărat că el era pe moarte. Scriitorul i-a spus că un văr al lui, tot Clemens fusese bolnav dar se vindecase. Cum irlandezul insista, Mark Twain i-a spus să telegrafieze la New York: „Zvonul despre moartea mea este exagerat!”

Depresia și moartea lui Mark Twain

În 1896, în Anglia, Mark Twain  va suferi de depresie după ce o fiică a murit de meningită.  Soția sa Olivia,  cu care se căsătorise în 1870, i-a murit în 1904. A avut cu ea cinci copii. Scriitorul a trăit drama morții a trei dintre copii (unul de mic, doi la maturitate). Asta i-a accentuat depresia.

Cometa Halley a apărut în 1834, iar scriitorul Mark Twain a fost auzit spunând  în 1909, că el va muri la aproape 75 de ani, în 1910, când ea urma să apară din nou,  fapt care s-a petrecut așa cum prezisese.

Mark Twain a murit la 21 aprilie 1910, în Redding,   Connecticut,  SUA.

Moartea lui Joe Indianul

În epoca totalitarismului comunist, s-a făcut un film românesc, inspirat din aventurile sale, precum „Moartea lui Joe Indianul”, film româno-german din 1968. Pe fondul apropierii româno-americane din acei ani, romanele sale au putut fi citite de copiii români, iar aventurile eroilor lui Mark Twain ne-au făcut cea mai frumoasă copilărie