Marja la creditele „Prima Casă”, plafonată și pentru 2024

Marja la creditele „Prima Casă”, plafonată și pentru 2024

Băncile comerciale din Republica Moldova vor putea să acorde, în 2023, credite imobiliare cu o marjă maximă de 3% pe an, prin Programul „Prima Casă”.

Marja maximă pentru creditele imobiliare din programul „Prima Casă” va rămâne plafonată și în 2024, la fel ca în anteriorii doi ani.

Decizie la Guvern pentru „Prima Casă!

Marja maximă pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2024 pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului Prima Casă ar urma să rămână de 3% anual.

În anii 2022-2023, băncile au aplicat o marjă maximă similară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat de Guvern, la inițiativa Ministerului Finanțelor.

Guvernul din Republica Moldova

Guvernul din Republica Moldova a decis plafonarea marjei la „Prima Casă” / Sursa foto: gov.md.ro

Marja maximă, considerată îndestulătoare pentru bănci

„Marja de 3% anual permite băncilor comerciale participante în cadrul Programului de stat Prima Casă să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar, precum și să acorde creditul Prima Casă pentru perioada de până la 25 ani, termen stabilit în conformitate cu cadrul normativ în vigoare”, se arată în expunerea de motive a documentului.

Programul a fost lansat în martie 2018, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Finanțelor de la Chișinău.

Cum funcționează programul „Prima Casă”

Orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar poate fi beneficiar al programului de stat „Prima Casă”.

Dar sunt câteva condiții, printre care cea mai importantă e ca solicitantul de credit să fie angajat oficial în câmpul muncii, în sectorul public sau privat din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse la vedere.

La program sunt eligibile persoanele:

  • care dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu alţi membri ai familiei1 o locuință a cărei suprafață nu depășește suprafața locuinței procurate în cadrul Programului;
  • care deţin, în proprietate exclusivă sau împreună cu alţi membri ai familiei, o locuinţă, indiferent de suprafaţa acesteia, într-un sat (comună), dobândită prin moştenire sau donaţie;
  • ale căror soţ/soţie deține, în proprietate exclusivă sau împreună cu alţi membri ai familiei, o locuință care nu depășește suprafaţa locuinţei procurate în cadrul Programului;
  • ale căror soţ/soţie deţine, în proprietate exclusivă sau împreună cu alţi membri ai familiei, o locuinţă, indiferent de suprafaţa acesteia, într-un sat (comună), dobândită prin moştenire sau prin donaţie;
  • beneficiarul sau soțul/soția nu au procurat o locuință prin intermediului Programului