Marius Oprea: Dosarele SIPA ar trebui să aibă regimul celor de la CNSAS

Marius Oprea: Dosarele SIPA ar trebui să aibă regimul celor de la CNSAS

Istoricul Marius Oprea consideră că arhiva SIPA ar trebui să aibă regimul documentelor de la CNSAS și ce care au dosar acolo să și-l poată consulta ca sa vadă cine i-a turnat.

”Arhivă SIPA e plină de mizerii, de chestiuni care privesc viața intimă a magistraților. Cel mai bine ar fi ca ea să aibă regimul documentelor de la CNSAS și ca aceia care au dosar la SIPA să și-l poată consulta, să vadă cine i-a turnat”, a declarat Marius Oprea pentru Academia Cațavencu .

El a mai spus că ”SIPA a fost constituit sub comanda fostului securist Marian Ureche, care a devenit general SRI după ce a fost adjunct al Direcției I din Securitate și a participat la coordonarea armatei de 136.000 de informatori activi ai Securității, câți avea aceasta în 1989.”

Marius Oprea amintește că după ce a afirmat acest lucru în instanță în noiembrie 2003 și a cerut ca probă dosarul Rodicăi Stănoiu, aflat pe atunci la SRI, a fost achitat imediat. El susține că Ureche și-a dat demisia din fruntea SIPA și a ajuns în Guvernul Tăriceanu.

”În colaborare cu un consilier al ministrului Monica Macovei, a redactat textul Hotărîrii de Guvern 127 din 8 februarie 2006, care a dus la desființarea acestui serviciu secret autonom, care făcea ceea ce nu putea SRI-ul: asculta după voie telefoane fără mandat (le asculta chiar pe ale procurorilor și judecătorilor care ar fi trebuit să facă acest lucru), organiza acțiuni de filaj și culegea tot felul de delațiuni cu privire la magistrați”, spune Marius Oprea.