Marius Balo, invitat în Parlamentul European. O lege istorică a fost adoptată la nivelul Uniunii

Marius Balo, invitat în Parlamentul European. O lege istorică a fost adoptată la nivelul Uniunii

Marius Balo a fost invitat în această săptămână, în Parlamentul European, acolo unde s-a dezbătut un subiect foarte important: munca forțată. Țara cu mari probleme la acest capitol este China. Acolo unde Balo a fost închis și a suportat mai multe abuzuri.

„Această săptămână a avut o însemnătate cu totul specială pentru mine. Am fost invitat să particip, de marți până joi, la dezbaterile din plenul Parlamentului European și să asist la votarea legii care urmărește interzicerea importului de produse din țări suspectate că folosesc munca forțată. Principalul suspect este, bineînțeles, China.

Am deosebita bucurie să vă aduc la cunoștință faptul că legea a fost votată ieri (joi) la amiază. Ea este alcătuită din două părți. Prima parte, legată de responsabilitatea corporativă, s-a votat acum. A doua parte, interzicerea importului în Uniunea Europeană a acestor produse, se va dezbate și vota în luna septembrie.

După cum mulți dintre Dvs știți deja, eu am trăit pe viu, întemnițat pe nedrept 8 ani de zile, ororile sistemului comunist chinez din penitenciare. Ești obligat să lucrezi în condiții deosebit de grele, la normă, în fiecare zi, pentru branduri europene și americane. Nu lucrezi sau nu îți îndeplinești norma, nu mănânci, nu dormi, nu ai niciun drept și ești torturat până accepți sau până îți faci norma întreagă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius Balo, în Parlamentul European

Am reușit printr-o minune să scot din penitenciar, ascunse într-o agendă, dovezi ale acestor fapte de neconceput pe care le-am prezentat în Parlament împreună cu mărturia mea. Am fost primul cetățean român și primul cetățean al Uniunii Europene invitat să participe la dezbaterile plenului Parlamentului dintr-o asemenea postură.

Pe lângă participarea la dezbateri, am fost deosebit de onorat să îl cunosc pe Dl Raphaël Glucksmann, europarlamentar francez și membru marcant al Alianței Inter-Parlamentare privind China (IPAC)”, a afirmat Marius Balo.

„L-am reîntâlnit și pe Dl Peter Humphrey, jurnalist britanic, întemnițat și el în aceeași închisoare în care am fost întemnițat și eu. Peter a zburat la Cluj în urmă cu exact 5 luni de zile, pe 1 decembrie, pentru a ne cunoaște și a fi alături de mine la încheierea Pelerinajului celor 2922 de km.

Împreună i-am împărtășit Dlui Glucksmann experiența noastră cu munca forțată și cu celelalte abuzuri la care sunt supuși milioanele de pătimitori din închisorile chinezești, abuzuri pe care noi le-am îndurat ani la rând. Mărturia noastră îl va ajuta pe el și pe colegii Domniei Sale să pregătească textul celei de-a doua părți a acestei legi.

Au fost trei zile deosebit de intense și de entuziasmante, cele mai intense zile ale primului meu an de libertate. M-am întors aseară în țară și voi poposi la București preț de câteva zile.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a încerca să îi sensibilizez și pe aleșii noștri din Parlamentul României vizavi de importanța mărturiei pe care tocmai am oferit-o în Parlamentul European - dat fiind contextul geopolitic în care ne aflăm - mărturie pe care doresc să le-o prezint și domniilor lor.

Valoarea invitației în PE

Îmi imaginez că nu va fi ușor să îi conving să plece urechea la mărturia mea însă sunt optimist. Peste doar câteva săptămâni sunt invitat să vorbesc și la Londra, în fața unei comisii speciale a Parlamentului Britanic.

Această invitație, împreună cu cea pe care tocmai am onorat-o, demonstrează încrederea și susținerea de care trebuie să se bucure toți cei care au suferit pe nedrept în raiul comunist chinezesc. Milioane de oameni suferă acolo în continuare, printre care și o româncă de 28 de ani.

Ieri s-a făcut primul pas spre interzicerea importului în Uniunea Europeană a acestor produse confecționate sub teroare, cu sânge și cu lacrimi. Un cetățean român sau oricare alt cetățean european nu și-ar cumpăra aceste produse dacă ar ști că pe un alt om l-au costat viața”, a mai precizat românul.