Mariupol, orașul distrus devine hub-ul militar al armatei ruse

sursa foto. EVZ

Mariupol devine un imens centru militar pentru armata rusă. Orașul martir, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai, după 86 de zile de asediu a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război.

Se pare că în suburbii ar fi pe cale să sosească deja zeci de mii de soldați care ar putea fi folosiți nu numai pentru a apăra teritoriile controlate de Kremlin, ci și pentru a lansa o nouă ofensivă cu ocazia primului an de război, pe 24 februarie.

''Ocupanții transportă echipamente și trupe. Și intenționează să folosească așa-numitele clădiri noi ca fortificații'', a explicat primarul exilat Vadym Boychenko, referind-se la clădirile pe care administrația interimară le construiește în timp record pentru a da o aparență de renaștere unui oraș desfigurat și semipustiu în care cei care au rămas trăiesc într-un climat de teroare. Dovada fiind percheziţiile continue ale ''locuitorilor din Mariupol pe care ocupanții îi consideră în continuare dușmani'', scriu locuitorii în chat-urile către Ucraina liberă.

Tot ei au fost cei care au denunţat ''verificările în masă'' ale telefoanelor mobile în ''căutarea de grupuri sociale pro-ucrainene sau simboluri naziste'', aşa cum repetă soldații ruși. Care nu-i cruţă nici pe elevii. ''Copiii sunt în stare de șoc după irupţile făcute în ultimele ore în clase. Nu este clar ce căutau. Elevii au fost intimidați. Au fost întocmite liste. Și acum, elevilor le este frică să mai frecventeze cursurile'', avertizează mesajele transmise dincolo de cortina de fier ridicată de inamic.

Chiar și profesorii sunt supuși unor inspecții care vizează intimidarea. Iar marţi ''coșmarul Mariupol'' a fost alimentat de ''cinci explozii puternice la rând în zona portului, unde ocupanții au desfășurat recent încărcături militare și sisteme de apărare antiaeriană'', a anunțat consilierul primarului, Petro Andrișcenko. Astăzi, 90% din orașul de pe coasta Mării Azov este distrus de bombardamente și ciocniri. Partea de pe malul stâng nu mai există - a fost dărâmată de ruși. O operațiune de înlăturare sistematică a ororilor conflictului care afectează și zone întregi de pe celălalt mal unde ''locuitorii nu mai recunosc nici măcar străzile pe care s-au născut, sau au trăit''.

Armele furnizate de Occident sunt ''măcinate''

Se pare aceasta va fi şi soarta oraşului Bahum, din regiunea Donețk, care aeste acum epicentrul luptei, așa cum fusese Mariupol în primăvară. Ministrul rus de externe, Serghei Şoigu, a revendicat succesele de pe teren făcând referire la o ''înaintare'' a forţelor Moscovei şi la faptul că armele furnizate de Occident sunt ''măcinate''. O versiune respinsă de Kiev care, anunță, într-adevăr, doborârea unei aeronave de atac inamice. ''Contracăm încercările de a înconjura orașul și de a-i sparge apărarea'', a spus președintele Zelenski. Potrivit serviciilor secrete, presiunea asupra orașului vine din trei părți și armata ucraineană s-a retras din unele puncte. ''Nu vreau absolut deloc acest război. Lupt să se termine cât mai curând'', mărturisește un soldat al gărzii naționale în mesajul video transmis din tranșee.

În zonă se află în acțiune gruparea paramilitară rusă Wagner ''recunoscută'' de guvernul de la Moscova, care a aprobat marţi crearea  unei noi organizații militare private, fondată de gigantul energetic Gazprom care a făcut apel la legea ''securității structurilor strategice'' ce permite companiilor din sector să aibă propriul ''grup de securitate''. Și în timp ce din SUA soseşte zvonul că președintele american Biden ar putea vizita Polonia la sfârșitul lunii, la un an de la începutul invaziei, între Moscova și Kiev se ridică tonurile în chestiunea trimiterii de arme, chiar și după ce Germania, Olanda și Danemarca au anunţat că vor expedia cel puțin 100 de tancuri Leopard. ''Statele Unite și aliații săi – a susținut ministrul rus Șoigu – au început să furnizeze arme grele invitând în mod deschis Ucraina să pună mâna pe teritoriile noastre. Acestea sunt măsuri care pot duce la un nivel imprevizibil de escaladare'', notează avvenire.it

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Zelenski, a răspuns dur: ''Nimeni nu ne interzice să distrugem ținte de pe teritoriul Rusiei cu arme fabricate de Ucraina''. Cuvinte rostite în ziua în care ministrul apărării, Oleksii Reznikov a demisionat, copleșit de scandalurile de corupție (ar trebui să fie înlocuit cu șeful serviciilor de informații militare, Kyrylo Budanov, în vârstă de 37 de ani) și în timp ce era ratificată numirea lui Ihor Klymenko în funcția de nou ministru de interne, în urma morții predecesorului său într-un accident de elicopter, în ianuarie, în apropierea Kievului.

(Traducerea Rador)