Mărirea şi decăderea doctorului 'cum laudae' Dan Şova: De la tânără speranţă a PSD-PC la posibil viitor ARESTAT PREVENTIV

Mărirea şi decăderea doctorului 'cum laudae' Dan Şova: De la tânără speranţă a PSD-PC la posibil viitor ARESTAT PREVENTIV

Dan Şova este membru al Partidului Social Democrat de 12 ani. În acest timp el a urcat în culmile politicii relativ rapid, ajungând să conducă Ministerul Transporturilor, însă a decăzut brusc. Şova şi-ar putea încheia curând cariera politică şi cea de jurist, în cazul în care senatorii vor vota „pentru” solicitarea procurorilor DNA care cer încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului.

Şova, doctor „cum laudae” 
 
Dan Şova s-a născut în 9 aprilie 1973, în Capitală şi a a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti in 1995 şi Facultatea de Istorie din cadrul aceleiaşi universităţi în 2001.În 1996 a urmat cursurile 'Ecole de Formation du Barreau' din Paris. Din 2005 este doctor 'cum laudae' în Drept al Universităţii Bucureşti cu lucrarea 'Fiscalitatea aplicabila societatilor comerciale'. Este avocat în cadrul Baroului Bucureşti începând cu 1995 şi deţine casa de avocatura 'Şova şi Asociaţii'. A fost clasat mai mulţi ani, începând cu 2004, de către publicaţia britanică European Legal Expert între cei mai valoroşi 30 de avocaţi ai României.
 
Şova este membru PSD Olt din februarie 2003. În perioada februarie 2008 - februarie 2009 a fost vicepreşedinte al Departamentului de Justiţie al PSD, preluând preşedinţia acestui departament între martie 2009 şi aprilie 2010. Începând cu iunie 2010 a fost preşedintele Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD.
 
Coleg si partener cu Ponta
 
Dan Şova şi Victor Ponta au fost colegi de facultate, iar apoi, în 2007, parteneri la Cabinetul de avocatură Şova şi asociaţii. Dan Șova a intrat în politica centrală în momentul în care a fost ales senator de Olt din partea Alianţei PSD+PC, în 2008, fiind propus pe liste de conducerea centrală a PSD. După patru ani petrecuți prin Parlament, Șova primeşte prima sa promovare. În august 2012, Șova a intrat în Guvern și a ocupat funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul – un minister cu un buget nu prea mare și oarecum fără prea multă importanță. 
 
După doar câteva luni, mai exact la sfârșitul anul 2012, în Guvernul Ponta 2, Dan Șova a avansat din punct de vedere profesional și a primit un portofoliu mai important: ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine. Mai exact, în Executiv au fost inventate alte cinci funcții pentru miniștri delegați, unul fiind creat special pentru Șova pentru că în momentul în care a prins un loc mai bun, cu mai mulți bani, funcția a fost desființată. Astfel, Șova a fost singurul ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine din istoria Guvernului României.
 
Apogeul carierei, la ruperea USL
 
Ruperea USL  a însemnat pentru Dan Şova punctul culminant al carierei sale politice. În martie 2014, Șova a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta 3. Însă problemele cu justiția, precum și alte scandaluri mediatice în care fusese implicat, l-au determinat pe Șova să renunțe de bunăvoie la portofoliu și demisionează după doar trei luni pentru a fi portavocea partidului, după cum a declarat chiar el. Însă, pentru ca durerea să nu fie maximă, Șova a primit, pe lângă onoranta funcție din PSD de purtător de cuvânt, și postul de chestor în Senat.
 
La scurt timp după ce Șova a renunțat de bunăvoie și nesilit de nimeni la funcția din Guvern, DNA a început urmărirea penală pe numele său pentru fapte de corupție în dosarul ”Turceni-Rovinari”, el fiind acuzat că ar fi păgubit statul cu peste trei milioane de lei.
 
"Am belit-o"
 
Dan Şova a fost suspendat din toate funcţiile din partid în octombrie 2014, după ce renumitele stenograme cu Viorel Hrebenciuc au ajuns în presă, discuţie în care Şova părea dispus să dea legea amnistiei şi graţierii pentru a ajunge preşedintele PSD în epoca „post Victor”. În „epoca post Victor”, Şova s-a ales cu o excludere din partid, în noiembrie 2014, după alegerile prezidenţiale, alături de Marian Vanghelie – reţinut de DNA pentru fapte de corupţie, şi Mircea Geoană. Însă, pentru că a luat o pauză de la ieşirile publice, la sfârşitul lunii ianuarie, Şova a fost reprimit în partid. 
 
La mâna colegilor senatori. 
 
Acum Şova este la mâna colegilor senatori. Cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a ajuns în Parlament. Ea va fi trimisă la Comisia Juridică a Senatului care va întocmi un raport consultativ, urmând ca cererea să fie dezbătută şi votată în plen. De menţionat este faptul că PSD are o majoritate confortabilă în Parlament, astfel că Dan Şova ar putea scăpa de  arestare, iar ultima solicitare de acest fel, în cazul lui Varujan Vosganian, votată în Senat a fost respinsă. Aceasta fiind prima cerere a procurorilor respinsă de parlamentari după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte.  Dacă parlamentarii dau aviz favorabil la solicitarea procurorilor anticorupţie şi aceştia decid să îl reţină şi să ceară magistraţilor mandat de arestare, acesta ar putea fi sfârşitul carierei politice a lui Dan Şova.