Marina britanică a confiscat rachete iraniene îndreptate spre Yemen

Foto: commons.wikimedia.org

Oficialii britanici au anunțat că Royal Navy a confiscat o navă care încerca să introducă ilegal rachete iraniene în Yemen la începutul anului. Anunțul subliniază cooperarea militară dintre Iran și rebelii Houthi din nordul Yemenului, la opt ani de război civil în impas al țării.

Ministerul britanic al Apărării a publicat detalii despre confiscări într-o declarație, susținând că rachetele au fost capturate în timpul unei perechi de interdicții din 28 ianuarie și 25 februarie. Declarația susținea că HMS Montrose a efectuat ambele capturi cu ajutorul unui elicopter Wildcat, precum și asistență suplimentară din partea USS Gridley, un distrugător al Marinei SUA.

Cooperarea dintre Iran și rebelii Houthi

Declarația Ministerului Britanic al Apărării a subliniat cum capturarea navei – al cărei registru internațional nu a fost specificat – a oferit cea mai puternică dovadă de până acum a cooperării militare între Houthi și Teheran, despre care se crede că sprijină mișcarea rebelă ca parte a războiului împotriva Arabiei Saudite, un participant activ la război alături de forțele pro-guvernamentale.

„Aceste interdicții demonstrează profesionalismul și angajamentul Marinei Regale de a promova stabilitatea în această regiune”, a spus comandantul Claire Thompson. „Sunt extrem de mândru de echipajul meu – marinarii Royal Navy, echipajul de zbor și Royal Marines implicați în aceste eforturi și de impactul pozitiv semnificativ pe care îl au în menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli pe mare”, a adăugat Thompson.

Declarația a observat cum a fost „prima dată când o navă de război britanică a interzis o navă care transporta astfel de arme sofisticate din Iran”, deși navele marinei americane care operează în apropierea Yemenului au confiscat anterior rachete de contrabandă destinate conflictului.

Transferul munițiilor

Deși Teheranul a fost rareori surprins în timp ce își transferă munițiile în Yemen, analiza criminalistică a armelor confiscate a indicat în mod covârșitor Iranul ca țară sursă. Odată ajunse în Yemen, rachetele au fost adesea folosite de Houthi pentru a ataca ținte din Arabia Saudită, precum și transportul internațional în Marea Roșie și Golful Aden.

Ministrul forțelor armate britanice James Heappey a susținut că guvernul britanic va „continua să lucreze în sprijinul unei păci durabile în Yemen și este angajat în securitatea maritimă internațională, astfel încât transportul maritim comercial să poată transmite în siguranță, fără amenințarea de perturbare”, potrivit The National Interest.