Marina americană a efectuat un tranzit „de rutină” cu nava de război USS Milius prin strâmtoarea Taiwan

Marina americană a efectuat un tranzit „de rutină” cu nava de război USS Milius prin strâmtoarea Taiwan China -Taiwan - SUA. Sursa: Arhiva EVZ

Nava de război americană USS Milius a traversat duminică strâmtoarea Taiwan. Marina americană a descris luni evenimentul drept un tranzit "de rutină", la doar câteva zile după ce China a încheiat ultimele sale exerciții în jurul insulei.

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, a încheiat oficial lunea trecută cele trei zile de exerciții în jurul Taiwanului, în cadrul cărora a exersat lovituri de precizie și blocarea insulei, conform Reuters.

Ea a organizat exercițiile pentru a-și exprima furia față de întâlnirea președintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen, cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, considerând-o un amestec în afacerile interne ale Chinei și sprijinul SUA pentru identitatea separată a Taiwanului față de China.

Flota a 7-a a Marinei americane a declarat că distrugătorul de rachete ghidate USS Milius din clasa Arleigh Burke a efectuat un "tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwan" prin apele "unde se aplică libertățile de navigație și survolare în largul mării în conformitate cu dreptul internațional".

Ne puteți urmări și pe Google News

Tranzitul navei demonstrează angajamentul Statelor Unite față de un „Indo-Pacific liber și deschis”, a adăugat aceasta.

Comandamentul militar chinez al Teatrului de Est a declarat luni, într-o postare pe rețelele de socializare, că a organizat trupe pentru a urmări și monitoriza distrugătorul american pe toată durata operațiunii sale.

Beijingul a denunțat acest lucru ca fiind ilegal

Marina americană navighează cu nave de război prin strâmtoare aproximativ o dată pe lună și, de asemenea, desfășoară în mod regulat misiuni similare de libertate de navigație în disputata Mare a Chinei de Sud.

Săptămâna trecută, nava USS Milius a navigat în apropierea uneia dintre cele mai importante insule artificiale și controlate de chinezi în Marea Chinei de Sud, Mischief Reef. Beijingul a denunțat acest lucru ca fiind ilegal.

China și-a continuat activitățile militare în jurul Taiwanului de la încheierea exercițiilor, deși la o scară redusă.

Luni dimineață, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a observat 18 avioane militare chineze și patru nave militare chineze care au operat în jurul Taiwanului în ultimele 24 de ore.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce sub controlul său Taiwanul guvernat democratic.

Guvernul taiwanez respinge pretențiile teritoriale ale Chinei și afirmă că numai poporul insulei poate decide viitorul său.

(sursa: Mediafax)