Sunt peste 20 de stațiuni de schi de top din Europa care au majorat prețurile cu cel puțin 10% pentru această iarnă, comparativ cu anul anterior, după două sezoane afectate grav de pandemia de COVID-19.
Criza energetică din Europa înseamnă că acum schiul va fi mai inaccesibil și mai scump. În Alpi, stațiunea franceză Avoriaz a majorat prețurile skipass-urilor pentru prima dată în ultimii doi ani. În Val Thorens, o altă destinație din Franța, încălzirea teleschiurilor se oprește acum automat atunci când ușile sunt deschise. În Saas-Fee, Elveția, teleschiurile funcționează mai încet pentru a economisi energie.
Prețurile au crescut în toată Europa. O săptămână în stațiunea elvețiană de lux Zermatt, care include abonamente la teleschiuri, lecții de schi, închiriere de echipament și mese, costă acum 1.367 de lire sterline (1.662 de dolari) de persoană, cu 25% mai mult decât anul trecut, potrivit datelor furnizate de Post Office Travel Money și Crystal Ski Holidays. În Franța, Val Thorens și Meribel au majorat prețurile cu aproximativ 15%. Bansko, în Bulgaria, este la jumătate față de Zermatt, fiind în continuare mai scump decât în urmă cu un an.
Cererea de vacanțe la schi rămâne puternică și în Europa, europenii reducând călătoriile pentru a economisi bani, dar nu renunță complet la schi, arată un sondaj recent realizat pe 3.000 de persoane pentru asociațiile austriece de turism de iarnă.
Din cauza incertitudinii legate de evoluția monedelor, a crescut cererea de pachete all-inclusive.Ponderea acestor rezervări a crescut la 30% în acest sezon, de la doar 10% înainte de pandemie, potrivit SNO.
Din cauza incertitudinii legate de evoluția monedelor, a crescut cererea de pachete all-inclusive. Ponderea acestor rezervări a crescut la 30% în acest sezon, de la doar 10% înainte de pandemie, potrivit SNO.
Prețurile ridicate nu descurajează turiștii, încredere pentru sezonul de iarnă
În ciuda creșterii prețurilor, sezonul de iarnă 2022/23 promite să fie unul de succes pentru destinațiile de schi din Elveția. De fapt, se așteaptă o creștere a numărului de oaspeți nu doar față de anul trecut, ci și față de perioada de dinaintea pandemiei.
Nivelul actual al rezervărilor este de bun augur pentru expozanți, iar creșterea prețurilor nu pare să poată frâna această euforie. „Inflația nu are practic niciun impact asupra turismului elvețian de iarnă”, dezvăluie Switzerland Tourism agenției AWP, care a analizat situația în ajunul sărbătorilor.
Potrivit asociației, destinațiile alpine speră să obțină cu 1,5% mai multe cazări decât în urmă cu douăsprezece luni și cu 1% mai mult decât în 2018/19, ultimul sezon rece total imun la Covid. Creșterea este determinată în special de străini, a căror prezență, potrivit estimărilor, ar trebui să crească cu 18%.
Elvețienii, care au menținut vie activitatea în perioada coronavirusului, par să fi atins apogeul. În Grisons, deși se menține la un nivel ridicat, se așteaptă, totuși, o scădere a rezervărilor de către cetățenii elvețieni. La nivel global, se așteaptă o scădere de puțin sub 6%.