Marile secrete ale alimentației unui sportiv legendar. Ce mănâncă zilnic și ce evită întotdeauna ca să fie în formă
- Andrei Calin
- 29 decembrie 2020, 20:12
Novak Djokovici (33 de ani), unul dintre cei mai importanți jucători de tenis din istorie, a avut un moment decisiv în viață, care i-a schimbat radical traseul profesional.
Crustacee
Creveți, homarul și scoicile sunt bogate în proteine și au un conținut scăzut de calorii. Doar să nu le consumați prăjite în unt.
Legume
Da, legumele reprezintă sursa primordială pentru orice tip de nutrient de care organismul uman are nevoie: vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Dar nu toate legumele sunt la fel. Unele - în mod particular rădăcinoasele și cele de sezon de iarnă - sunt bogate în carbohidrați și amidon, și eu cum eu încerc să consum carbohidrați doar în timpul zilei, pentru mai multă energie, evit în mod normal să consum legume la cină, când mă concentrez îndeosebi pe proteine.
Legume neutre
Toate aceste legume sunt bogate în fibre, conțin vitaminele A, B, C și K și au un conținut scăzut de calorii, așa că le pot consuma oricând: sparanghel, varză de Bruxelles, anghinare, varză, broccoli, conopidă, salată chinezească, spanac, frunze de sfeclă, tulpini de păpădie, salată kale, năsturel, zuchini, dovlecel, ardei roșu (are mai mulți nutrienți decât cel verde), salată verde, radicchio și ștevie.
În timpul zilei, sârbul consumă legume cu un conținut ridicat de carbohidrați: porumb, cartofi, ceapă, cartof dulce, păstârnac, morcovi, sfeclă, mazăre, nap și dovleac. De asemenea, măslinele sunt un aliment anti-inflamator și au efect benefic.
În ceea ce privește fasolea, sportivul spune că este de evitat sub orice formă cea la conservă, pentru că este plină de sodiu.