Marile pericole ascunse în lenjeria de pat. Cum putem scăpa de acarieni

Sursa: clevelandclinic.org

Lenjeria de pat trebuie să fie spălată cât mai des, pentru că în ea se ascund foarte mulți dăunători ce pot să afecteze sănătate. Sfaturi pentru a evita situații neplăcute.

Lenjeria de pat trebuie spălată frecvent, pentru că în ea se ascund multe pericole invizibile. Acarieni şi alţi dăunători microscopici trăiesc, se înmulţesc şi mor în cearşafurile în care dormim fiecare noapte. Cea mai sigură cale de a ţine creaturile sub control este să speli lenjeria de pat frecvent.

Pericolele care se ascund în lenjeria de pat

În caz contrar se pot dezvolta diverse alergii sau există riscul să scadă eficiența sistemului imunitar. Printre cearşafuri se mai găsesc celule moarte de la propria piele. Milioane de astfel ce celule se pierd în fiecare zi şi devin gustarea ideală pentru creaturile microscopice de care vorbeam mai sus. Grăsimile secretate de corp sunt absorbite de lenjeria de pat, la fel şi transpiraţia şi alte fluide umane. La acestea se adaugă firimiturile, mai ales în cazul în care eşti genul de persoană care obişnuieşte să mănânce în pat.

Recomandat este să speli lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni, dacă nu chiar săptămânal. Pernele trebuie spălate de două ori pe an. Acestea pot dezvolta ciuperci şi bacterii care cauzează diaree, astm sau bronşite. Dacă nu ţi-ai spălat niciodată până acum pernele, ar fi bine să te gândeşti să îţi cumperi altele noi. Când ai grijă de cineva bolnav lenjeria de pat trebuie schimbată zilnic. În acest fel ajuţi şi bolnavul să se recupereze mai uşor într-un mediu protejat de germeni.

Iată câteva sfaturi care vă vor fi de folos în spălarea lenjeriilor de pat:

– aşternuturile se spală separat de restul rufelor. Dacă vreţi să le înălbiţi în mod natural adaugaţi un sfert de ceaşcă de suc de lămâie.

– când speli la maşină automată, nu o seta pe temperatură mai mare pentru că se slăbeşte ţesătura, ci pe o durată mai mare a programului.

– păturile se spală în apă rece şi se storc la viteză mică.

– dacă nu vrei să speli păturile des, le poţi curăţa cu aspiratorul. – pernele trebuie aerisite frecvent. Le poţi atârna pe sârma de rufe sau să le laşi pe pervaz, cu fereastra deschisă.

sursa: noi.md