MARILE FAMIGLII ALE STATULUI: Neamurile grangurilor din Direcţia Silvică au dat iama în păduri cu drujbele

MARILE FAMIGLII ALE STATULUI: Neamurile grangurilor din Direcţia Silvică au dat iama în păduri cu drujbele

Superiorii celor de la Direcţia Silvică din Suceava încă n-au luat nicio măsură, deşi procurorii au terminat şi rechizitoriul. Abia acum se gândesc să înceapă o anchetă internă, dar e ca şi cum ai trimite lupul în inspecţie la stână.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au trimis zilele trecute în judecată mai mulţi ingineri silvici din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, printre care şi pe şeful instituţiei, Adrian Todaşcă, după ce-au descoperit că aceştia erau implicaţi în afaceri particulare de exploatare a materialului lemnos şi aveau interese să sprijine mai multe societăţi comerciale din domeniu, în conducerea cărora se aflau chiar rude de-ale inculpaţilor.

Şeful Ocolului Silvic îşi aproba singur cotele de tăiere

Pe lângă Adrian Todaşcă, în boxa acuzaţilor Curţii de Apel Suceava vor ajunge alţi patru ingineri silvici, Gheorghe Pintescu, Daniel Constantin Florescu, Dumitru Şincari şi Iulian Cojoc, acuzaţiile fiind de conflict de interese şi infracţiuni de fals. Todaşcă, de exemplu, şeful de ocol, este acuzat că a achiziţionat mai multe suprafeţe de pădure şi chiar şi-a aprobat singur o parte dintre documente pentru a putea exploara materialul lemnos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă asta, şeful OS Vatra Dornei ar fi măsluit, susţin anchetatorii, şi mai multe acte, trecând în fals alte nume în locul proprietarului suprafeţelor de pădure pe care le-a achiziţionat şi în care şi-a trimis drujbaşii.

Toate firmele neamurilor, abonate la Direcţia Silvică

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţei de judecată, Adrian Todaşcă a sprijinit o societate, SC Aramaforest SRL, condusă de soţul cumnatei sale. Ceilalţi patru ingineri silvici au tras şi ei pentru societăţi conduse de rude ori afini de-ai lor.

Gheorghe Pintescu, de exemplu, era alături de SC Silvapin SRL, societate administrată de socrul său. Daniel Constantin Florescu avea interes să crească profiturile SC Cosminel Com SRL, firmă condusă de mama sa. Dumitru Şincari era suspect de implicat în activităţile SC Concept Prod SRL, societate administrată de fratele său, iar Iulian Cojoc punea umărul la dezvoltarea SC Cruceniţa SRL, firmă printre ai căror administratori se număra şi tatăl său. 

Culmea nesimţirii: Todaşcă e şi-acum director, deşi e trimis în judecată   

Întreaga poveste a ieşit la iveală în primăvara anului trecut, iar de atunci, doar trei dintre inculpaţi au demisionat, Adrian Todaşcă fiind şi astăzi şeful Ocolului Silvic Vatra Dornei, iar Dumitru Şincari şef de district în cadrul aceleiaşi instituţii.

În faţa procurorilor, inculpaţii au declarat că nu au cunoscut existenţa reglementărilor penale privitoare la conflictul de interese, iar cu privire la faptul că au trecut în documentaţia numele foştilor proprietari s-au justificat că schimbarea titularilor ar fi necesitat timp, iar extragerea materialului lemnos produs accidental (infestări, doborâturi, uscături, etc.) impunea urgenţă.

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a declarat că va demara în perioada următoare o minuţioasă anchetă administrativă la Ocolul Silvic Vatra Dornei. „Cercetările penale au primat în faţa celor administrative. Acum, că s-au finalizat cercetările procurorilor, vom demara ancheta administrativă. Urmează ca prin Consiliul de Disciplină, în funcţie de gravitatea faptelor, să luăm măsurile care se impun şi care pot merge până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat  Mihai Miheţiu.