Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, HERA, a prezentat topul amenințărilor la adresa sănătății. Acestea sunt reprezentate de către agenții patogeni cu potențial pandemic ridicat, de amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare. Ultima amenințare este generată de rezistența la antimicrobiene.
Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, HERA, din cadrul Comisiei Europene a prezentat, printr-un comunicat de presă, o listă care cuprinde principalele trei amenințări la adresa sănătății. Ele necesită coordonare la nivelul Uniunii Europene în scopul pregătirii de contramăsuri medicale.
Categoriile identificate de Consiliul HERA drept amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății sunt următoarele:
1. Agenții patogeni cu potențial pandemic ridicat. Este vorba, printre altele, de analizarea anumitor familii virale care prezintă motive de îngrijorare, luând în considerare și natura zoonotică a majorității bolilor infecțioase emergente cu consecințe grave. Această categorie include în principal familii de viruși ARN respiratorii.
2. Amenințări chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată. Este avut în vedere contextul războiului din Ucraina, dar și tensiunile geopolitice mondiale. Aici sunt încadrate și incidentele provocate de actori neglijenți. Substanțele CBRN au fost identificate pe baza probabilității de apariție a acestora și a impactului lor potențial asupra sănătății umane.
3. Amenințările generate de rezistența la antimicrobiene, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană. Numai rezistența antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.
Răspunsul Comisiei Europene
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a explicat că este nevoie să fie elaborat un răspuns pentru principalele amenințări la adresa sănătății.
„Pentru prima dată, prezentăm principalele amenințări la adresa sănătății pentru care ar trebui să ne pregătim și să elaborăm un plan de răspuns. Acest exercițiu este un prim pas prin care ne asigurăm că putem să facem accesibile și să punem la dispoziție contramăsuri medicale rapid, pentru toate statele membre, atunci când este necesar. HERA a fost înființată să funcționeze ca un turn de supraveghere pentru viitoarele urgențe sanitare și mă bucur că acum începe să își îndeplinească în mod concret această misiune”, a afirmat Stella Kyriakides.
HERA a mai spus că identificarea principalelor amenințări la adresa securității noastre sanitare lansează procesul menit să asigure dezvoltarea, capacitatea de producție și extinderea producției, a achizițiilor. De asemenea, este avută în vedere crearea de eventuale stocuri de medicamente, diagnostice, dispozitive medicale și echipamente individuale de protecție. În același timp, sunt prevăzute luarea altor contramăsuri medicale care să garanteze disponibilitatea și accesibilitatea acestora la nevoie.