În ultimele luni, mai multe întreprinderi mari au părăsit Bulgaria, deoarece combinația dintre costurile administrative ridicate și costurile necontrolate de pe piața muncii duce la absenţa unei competitivităţi. Se zvonește că cel puțin câteva companii mari vor pleca sau vor fi închise. În prezent, piața muncii este supraîncălzită și vedem o "fugă" din partea statului, care nu încearcă să ducă o politică anticiclică. Acestea au fost comentariile făcute pe postul public de radio de la Sofia, BNR, de specialiastul bulgar în finanţe, Liubomir Daţov.
Este mai bine să ai câteva mii de oameni fără un loc de muncă decât să ai sustenabilitate cu o creștere mai lină a salariilor? Bulgaria se află pe o poziție de lider în UE în ceea ce privește creșterile salariale anticipate, a comentat Daţov. El a avertizat că introducerea dezechilibrelor în economie, mai devreme sau mai târziu, se plătește.
Bulgaria începe să piardă investitori
Contribuabilii vor plăti și pentru criza bugetară, la care s-a ajuns din cauza unor decizii greșite din ultimii trei ani, a comentat Daţov. El a subliniat că saltul mare al cheltuielilor prevăzut de Ministerul Finanțelor în 2025 este rezultatul deciziilor luate de majorarea salariilor în sectorul public.
Costurile salariale în bugetul 2025 vor fi cu aproape 22% mai mari, iar acesta este rezultatul unei serii de decizii luate pentru salarii mai mari în anumite sectoare. „Aceasta este o consecință a multor decizii - legarea salariului minim de salariul mediu, din cauza regulii nerostite de majorare a salariilor profesorilor, din cauza modificărilor din legile apărării și ale Ministerului de Interne. În 2023, a existat o creștere foarte neprincipială a salariilor și în anumite administraţii", a comentat Daţov. Un mare aport la creșterea cheltuielilor există şi din cauza creșterii prea mari a pensiilor, neacoperite de veniturile din asigurări, precum și din cauza angajamentelor de a se cheltui mai mult pentru armament.
"Oamenii sunt de vină pentru toate acestea, pentru că votează pentru partide care își propun să cheltuiască mai mult. Acum avem deja probleme structurale cu bugetul", a mai comentat Daţov. Cu toate acestea, el a fost ferm că majorarea impozitelor nu este e soluție, deoarece sistemul fiscal funcționează bine. "Această structură de impozitare și modul în care se realizează își face perfect treaba - să existe în buget un cash-flow stabil și suficient pentru finanțarea cheltuielilor", a comentat specialistul în finanţe. Potrivit acestuia, este necesar să se stimuleze munca de înaltă productivitate.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / segabg.com