Referendumul din București poate fi organizat în ziua alegerilor. Un judecător CCR explică restricțiile impuse de lege

Referendumul din București poate fi organizat în ziua alegerilor. Un judecător CCR explică restricțiile impuse de legeReferendum Sursa foto: EVZ

Un referendum, precum cel propus de Nicușor Dan, în București, poate fi organizat în ziua alegerilor. Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituțională a explicat care sunt condițiile prevăzute de lege.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, spune că o consultare a bucureștenilor poate fi organizată simultan cu alegerile naționale. Votul nu poate avea loc, este de părere fostul magistrat, în aceleaşi secţii de votare.

Referendum cu condiții în București

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat cu 47 de voturi favorabile şi două împotrivă pentru organizarea consultării bucureștenilor. Acest referendum, inițiat de primarul Nicușor Dar ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean a declarat că legea permite ca o consultare locală să aibă loc în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Fostul magistrat a precizat, însă, că reglementările nu permit ca scrutinul consultativ să se desfășoare în aceleași secții de votare.

De aceea, consideră Augustin Zegrean, este nevoie de o modificare în legea care stabilește cum se organizează un referendum.

„Acest lucru este însă foarte dificil, de aceea se luptă ei acum să modifice legea”, a explicat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean

Augustin Zegrean Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Legea poate fi modificată

Augustin Zegrean a declarat că legea poate fi modificată în sensul dorit de partidele care susțin acest referendum. Fostul președinte al CCR a declarat, ironic, că Parlamentul României poate modifica legea de organizare a referendumului oricând.

„La noi e posibil orice, inclusiv modificarea legii înainte sau chiar în ziua alegerilor. Încă n-am reuşit performanţa să modificăm legea după alegeri, dar...”, a comentat, ironic, Augustin Zegrean.

Primarul Municipiului București, Nicuşor Dan, a declarat, zilele trecute, că un referendum local poate fi organizat simultan cu alegeri prezidenţiale. El a precizat că este nevoie de o lege care să permită ca o consultare locală să aibă loc în aceeași zi cu alegerile naţionale sau cu primul tur alegerilor prezidenţiale.

Dacă un asemenea act normativ va fi adoptat, nu va mai fi nevoie de un birou electoral municipal. Iar la referendum se va putea vota în aceleaşi secţii de votare ca la scrutinul naţional. Prinarul a precizat că este o chestiune de natură tehnică ce poate fi rezolvată printr-o lege, inițiată de PNL.

Nicușor Dan

Nicușor Dan. Sursa foto: facebook

Un referendum va costa în jur de 7 milioane de lei

Nicuşor Dan a anunțat, după votul din Consiliul General, că estimările arată că organizarea consultării bucureștenilor ar costa în jur de 7 milioane de lei. Viitorul referendum va avea două întrebări propuse de Nicușor Dan și una venită din partea PSD. Consilierii social-democrați au propus înfiinţarea unei structuri, la Primăria Generală, care se ocupe de problematica drogurilor în Bucureşti.

„Consiliul General a votat declanşarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărţirea banilor care se strâng din taxele şi impozitele bucureştenilor între Primăria generală şi primările de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanţă între atribuţiile noastre şi banii pe care îi primim noi, distribuiţi de către guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor şi banii pe care îi primesc dumnealor”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit primarului, după vot, hotărarea de consiliu general va ajunge la Prefectul Capitalei. Acesta, la rândul său va aduce hotărârea la cunoștința Ministerului de Interne care o va transmite AEP. Pasul următor ar fi constituirea unui birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea acestui referendum.

„Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi în fiecare secţie de votare vom avea o singură comisie şi mai multe buletine de vot, turul întâi alegeri prezidenţiale şi aceste trei buletine de vot pentru referendumul nostru local”, a explicat primarul.

 

Revista presei