Mariana Cherpec a devenit membru în Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova

Mariana Cherpec a devenit membru în Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova

În Republica Moldova, procuroarea Mariana Cherpec îi ia locul Olesei Vîrlan în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Schimbare survenită după ce Vîrlan a demisionat, în urma scandalului din jurul concursului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată joi, la ședința CSP.

Mariana Cherpec are o experiență de aproape 13 ani în procuratură. Imediat după absolvirea Institutului Național al Justiției, la 3 decembrie 2010, a fost numită în funcția de procuror în Procuratura sectorului Centru, municipiul Chișinău. Din luna noiembrie 2017 până în luna iulie 2019, Mariana Cherpec a activat la Procuratura mun. Chișinău, oficiul Botanica.

Mariana Cherpec, funcție în CSP din Republica Moldova

Din luna iulie a anului 2019 până în februarie 2023, a ocupat funcția de procuroare responsabilă de comunicarea cu mijloacele de informare în masă în cadrul Procuraturii Generale. Iar din luna februarie a acestui an activa ca procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Olesea Vîrlan și-a dat demisia pe 4 martie, la cinci zile după ce concursul pentru funcția de șef al Procuraturii General a fost încetat. Fosta membră CSP, Olesea Vîrlan, nu a putut să explice de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, creând o discrepanță majoră față de evaluarea celorlalți membri.

Ne puteți urmări și pe Google News

La data de 29 februarie, Olesea Vîrlan, a venit cu o reacție, în care recunoaște că a compromis alegerea procurorului general, dar sugerează că nu a făcut-o cu rea-intenție, ci dintr-o confuzie. Olesea Vîrlan susținea că i-ar fi oferit lui Ion Munteanu 8,5 puncte și nicidecum 3,5 cum s-a întâmplat, după cum notează jurnaliștii de la tv8.md.

Altfel, în țara vecină, există riscul mulți procurori să demisioneze și să plece din sistem. Despre acest subiect a vorbit Veronica Dragalin, cea care conduce Procuratura Anticorupție.

După procurorul Victoria Furtună și alți procurori anticorupție vor pleca din funcție. Veronica Dragalin afirmă că regulamentul evaluării integrității și profesionalismului procurorilor este lipsit de claritate și-i determină pe mulți să părăsească sistemul.

Dragalin afirmă că sondajele interne arată că mai mulți procurori anticorupție își vor depune cererile de demisie, în preajma demarării procedurii de vetting.

Ce nemulțumiri au procurorii

„Există multă reticență din partea procurorilor față de procedura de vetting pentru că această procedură nu este clară. Sunt reticențe din partea procurorilor care au îndoieli că va fi un proces obiectiv, cu un rezultat corect. Sper, până la urmă, să putem încuraja cât mai mulți procurori să meargă înainte, să nu-și dea demisia. Dar din discuțiile pe care le am cu procurorii, din sondajele anonime pe care le fac periodic, știu că sunt procurori care își vor da demisia în loc să meargă la vetting”, a spus Veronica Dragalin la RliveTV.