Direcția de Generală pentru Evidența Persoanelor a întocmit o statistică cu prenumele puse copiilor la naștere, de către părinții lor.
Potrivit statisticii oferite de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, prenumele cele mai populare pentru băieți sunt Ionuț, David, Ștefan, Gabriel și Matei.
Pe listă mai regăsim și alte prenume cu care suntem obișnuiți, precum Andrei, Gabriel, Alexandru, Ioan, Mihai, Ionuț, Lucas, Cristian, Dominic, Rareș, Daniel, Vlad sau Tudor.
Pentru fetițe, cele mai multe au fost botezate cu prenumele Maria, după care urmează elena, Ioana și Sofia, dar și Ștefania, Anastasia, Andreea, Antonia, Gabriela sau Ana. Pe listă mai regăsim și nume mai rare precum Iris, Anais, Ariana, Ilinca sau Natalia.
Ce nume erau populare acum 21 de ani
În comparație cu acum 21 de ani, preferințele românilor par că nu s-au schimbat foarte mult. De exemplu, în 2002, cei mai mulți băieți au fost botezați cu prenumele Alexandru, Andrei, Ionuț, Gabriel, Cristian, Daniel, Mihai, Florin, Marian și Ștefan.
La fetițe, statistica de acum 21 de ani ne arată că preferințele părinților erau cam aceleași. Astfel, cele mai multe fetițe au primit în certificatele de naștere prenume precum Maria, Andreea, Alexandra, Elena, Ioana, Ana, Mihaela, Georgiana, Cristina sau Gabriela, susțin cei de la stirileprotv.ro.
Se nasc tot mai puțini copii
Datele oferite de autorități arată că în România se nasc tot mai puțini copii.
De exemplu, în anul 2022 s-au născut cu aproape 30.000 de copii mai puțini decât în 2021, cifra fiind considerată un record negativ, care nu s-a mai întâlnit din anul 1930.
Statistica oficială arată că în anul 2022 s-au născut 170.000 de copii, față de aproape 200.000, în anul 2021.
Un exemplu este județul Caraș Severin unde numărul copiilor sub 14 ani, a scăzut cu 25 la sută, în mai puțin de zece ani, fiind luate în considerare cele două referendumuri, din 2021 și 2011.
Alte județe unde au fost semnalate scăderi masive ale natalității sunt Olt, Gorj, Hunedoara și Teleorman, unde numărul copiilor cu vârste școlare a scăzut cu 20 la sută.
”Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a explicat profesorul Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, din cadrul Academiei Române, pentru Hotnews.