Ce mari REGIZORI vin la TIFF în zilele următoare

Ce mari REGIZORI vin la TIFF în zilele următoare

Regizor, scenarist și producător austriac de film, Ulrich Seidl vine la TIFF cu cel mai nou film al său. Safari, care va fi proiectat sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discutie despre film.

,,Dacă reușesc să fac oamenii să râdă la filmele mele, dar hohotele de râs li se vor opri în gât în următorul moment, asta o să mă facă fericit’’, spune regizorul. Descris ca fiind cinic, provocator și pesimist, Ulrich Seidl este unul dintre cei mai premiați cineaști europeni. Filmele lui, proiectate de-a lungul anilor la TIFF, se plasează la granița dintre ficțiune şi documentar, îmbinând în distribuții nume consacrate și actori amatori.

Mediumetrajul Balul/ Der Ball (1982) i-a adus excluderea din Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar a marcat și primul său succes.

În 2001 a fost recompensat cu Marele premiu al Juriului de la Veneția, pentru Zile de câine/ Dog Days, iar în 2003 Iisuse, tu știi / Jesus, You Know a fost desemnat Cel mai bun documentar la Karlovy Vary.

Import/Export (2007) i-a adus notorietate pe plan internațional.

Trilogia Paradise a fost lansată la Cannes (Paradise: Love, 2012), Veneția (Paradise: Faith, 2012) și Berlin (Paradise: Hope, 2013) și i-a adus o serie nouă de premii. În pivniță/ In the Basement a fost selectat, de asemenea, la Cannes. Prezentat în premieră la TIFF, în secțiunea Fără Limită, controversatul Safari urmărește partidele absurde de vânătoare în Africa ale turiștilor nemți și austrieci care își pândesc prada, trag, plâng de entuziasm și se pozează cu animalele ucise, dezvăluind o latură a ființei umane, pe cât de întunecată, pe atât de reală. Despre cum au decurs filmările, Ulrich Seidl va povesti la TIFF.

Directorul de imagine Iosif Demian va susține un masterclass cu intrare liberă marți, pe 6 iunie, de la ora 10:00, la Sapienția (Calea Turzii, nr. 4), după proiecția filmului său, Baloane de săpun (1982). Lumea pitorească inspirată de opera lui Fănuș Neagu a trecut prin nenumărate ședințe de cenzură, însă pelicula a fost recuperată parțial și va rămâne unul dintre cele mai nedreptățite filme românești ale epocii. Cunoscut pentru experiența sa ca operator, cineastul a semnat imaginea clasicului Nunta de piatră (1973) și a predat operatoria la Sydney.

Joi, pe 8 iunie, de la ora 11:00, producătorul britanic Steve Matthews va susține un masterclass în cadrul TIFF Industry (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18) despre ce presupune munca unui scenarist și despre rolul canalelor de film pe piața europeană de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News