Preturile la televizoarele LCD si cu plasma scad constant, facand mai usoara achizitionarea unui aparat nou.
O plimbare prin magazinele romanesti iti va arata ca, la raionul televizoare, multe dintre aparatele cu tub catodic sunt prafuite. Vechea tehnologie cu tub este treptat inlocuita cu televizoarele cu cristale lichide si de cele cu plasma. Companiile producatoare renunta usor, usor la primele tipuri de televizoare si se adapteaza cerintelor pietei.
Saptamana trecuta, Altex a anuntat ca marca Myria se extinde catre televizoare, dupa ce a cucerit o parte din piata IT. In magazinele Altex si Media Galaxy vor fi puse in vanzare patru modele de televizoare LCD si doua cu plasma, la preturi adaptate puterii noastre de cumparare.
Confruntarea noilor tehnologii
Potrivit publicatiei Audioholics Online, se pare ca tehnologia cu plasma este adecvata aparatelor de minimum 106 cm diagonala, in timp ce cristalele lichide se potrivesc televizoarelor mai mici. LCD-urile constau intr-o lumina fluorescenta care straluceste prin straturi de plastic fin si pixeli de cristale lichide care pot fi intunecati pentru a permite numai anumitor culori sa treaca.
Televizoarele cu plasma sunt fabricate din celule umplute cu gaz, prinse intre doua straturi subtiri de geam, iar aceste celule emit culoare si lumina atunci cand sunt stimulate prin impulsuri electronice. Un televizor de 100 de centimetri este suficient pentru o sufragerie tipica din Romania. LCD-urile sunt mai convenabile la nivelul calitatii imaginii, pentru ca televizoarele cu plasma reflecta multa lumina ambientala. Modelele cu plasma sunt insa adecvate camerelor fara geamuri, birourilor, spatiilor de expozitie etc.
1.080p, standard de varf
Cea mai noua tehnologie este 1.080p, care permite o calitate a imaginii de tip High Definition, un standard constand in 1.080 de linii de rezolutie progresiva. Imaginea este apropiata de cea din cinematografele moderne.
Desi multe modele de televizoare utilizeaza acest standard, nu toate accepta semnal 1.080p, asa ca e bine sa te uiti cu atentie pe specificatii inainte de a cumpara.
Si tubul catodic s-a ieftinit
Una dintre partile bune este ca persoanele care totusi nu-si permit nici acum un televizor cu cristale lichide sau cu plasma pot cumpara un model cu tub catodic produs de o firma cunoscuta, la un pret asemanator cu al unui player MP3, adica pana in 600 de lei.
Daca ai insa ceva bani pusi deoparte si vrei un televizor nou, uita-te la raionul LCD si sigur vei gasi ceva bun chiar si pana in 1.000 de lei.