Mari probleme cu bugetul, la Primăria Chișinău. Contribuabilii sunt complet derutați

Taxe și impozite. Sursa foto: pixabay.com

În Republica Moldova, autoritățile administrației publice locale din capitala Chișinău nu au dat, încă, undă verde pentru bugetul local ce vizează anul în curs. Potrivit Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014, acest lucru ar putea avea consecințe extrem de importante pentru toți cetățenii contribuabili.

În conformitate cu ceea ce prevede legea, în absența adoptării bugetului anual cu cel puțin trei zile înainte de expirarea anului bugetar, administratorul de buget trebuie să emită o dispoziție privind aplicarea unui buget provizoriu. Această măsură, care are ca scop să asigure continuitatea funcționării serviciilor și instituțiilor locale, este prevăzută a fi valabilă până când se adoptă bugetul anual.

Primăria din Chișinău nu a stabilit, încă, valoarea taxelor și impozitelor

În această situație, pentru a determina și achita impozitele și taxele locale pentru anul 2024, contribuabilii cu obiecte impozabile în orașul Chișinău sunt îndemnați să se consulte cu Dispoziția Primarului General al municipiului Chișinău nr. 663-d din 29.12.2023, care reglementează aplicarea bugetului provizoriu.

Cotele impozitului funciar și pe bunurile imobiliare pentru anul 2024 sunt stabilite conform anexelor la această dispoziție. În plus, taxele locale vor fi aplicate în conformitate cu decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 21/10 din 14.12.2022, până când va fi aprobată decizia privind taxele locale pentru anul 2024.

În lipsa aprobării bugetului pentru anul în curs, este foarte important ca și contribuabilii,  și autoritățile să colaboreze strâns pentru a asigura o gestionare fiscală corespunzătoare și o continuare a serviciilor esențiale în comunitatea locală, după cum notează jurnaliștii de la bani.md.

În altă ordine de idei, orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova, a ajuns pe lista finaliștilor pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027, anunță EUNeighboursEast.

Ceilalți candidați pentru această nominalizare sunt orașele Fuenlabrada și Málaga din Spania, Parma din Italia și Skopje , din Macedonia de Nord.

Juriul care va decide Capitala Europeană a Tineretului 2027 este format din mai multe organizații, inclusiv Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ. Consiliul Tineretului al Consiliului Europei.