O cană de lapte pe zi reduce riscul de diabet cu 10%, arată cercetările. Experții au descoperit că un consum moderat de lactate ajută la protejarea organismului împotriva acestei afecțiuni.
O teorie susține că laptele conține nutrienți care stimulează capacitatea organismului de a procesa zahărul. Dar cercetătorii au descoperit cum consumul regulat de carne roșie crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Boala apare atunci când organismul își pierde capacitatea de a metaboliza zahărul, în principal ca urmare a creșterii în greutate și a stilului de viață prost.
Beneficiile consumului de lapte
Acum, cercetările care urmează să fie prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Stockholm arată cum consumul de lactate poate ajuta la protejarea împotriva bolii. Echipa italiană a analizat 13 studii despre dietă și diabet.
Cercetătorul principal, Dr. Annalisa Giosuè, de la Universitatea din Napoli, a declarat: „Produsele lactate sunt bogate în nutrienți, vitamine și alți compuși bioactivi care pot influența favorabil metabolismul glucozei - procesarea zahărului de către organism”.
Carnea roșie, sursă de acizii grași saturați
Dr. Giosuè a adăugat: „Carnea roșie și procesată sunt surse importante pentru acizii grași saturați, colesterolul și fierul, toate cunoscute pentru că permit inflamația și stresul oxidativ, care pot reduce sensibilitatea celulelor la insulină”, a spus medicul.
Experții au îndemnat oamenii să renunțe la carnea roșie în favoarea proteinelor mai puțin „riscante”, cum ar fi peștele și ouăle, potrivit The Sun.