Marele interes pe care îl are Republica Moldova în susținerea Ucrainei

Marele interes pe care îl are Republica Moldova în susținerea Ucrainei Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Republica Moldova este direct interesată de soarta pe care o are Ucraina, țară măcinată de războiul cu Rusia. Oficiali de la Chișinău au participat pentru prima dată la „Inițiativa celor Trei Mări”, iar Constantin Eggert, expert citat de Deutsche Welle”, a explicat ce însemnătate are acest eveniment.

În timpul discursului pe care l-a ținut la reuniunea de la Vilnius, premierul Dorin Recean a spus că țara sa este dispusă să contribuie la reconstrucția Ucrainei. Și este importantă consolidarea eforturilor, resurselor și a expertizei statelor pentru depășirea provocărilor în acest sens.

Interesele pe care le are Republica Moldova, legate direct de soarta Ucrainei

Constantin Eggert consideră că realitățile invaziei ruse în Ucraina îi atribuie „Inițiativei celor Trei Mări” și valențele unui club economic pentru sprijinirea flancului estic al NATO. Esența majorității proiectelor Inițiativei este distanțarea maximă și independența față de Rusia.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, multe dintre ele au căpătat semnificație militară. De exemplu, proiectul căii ferate de mare viteză Rail Baltica, mult întârziat, Tallinn-Varșovia, conceput pentru a pune definitiv capăt moștenirii feroviare sovietice din Țările Baltice, literalmente „a prins viață” după ce a devenit una dintre prioritățile Inițiativei celor Trei Mări. În viitor, se preconizează că pe această rută vor fi alimentate bazele aliaților NATO din regiunea baltică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expertul anticipează că, la sud, Ucraina aflată în război, și Moldova, sub amenințarea permanentă a intervenției ruse, poate suscita în viitorul apropiat atenția participanților la Marea Neagră. Aceasta se suprapune pe interesul NATO față de regiune. Dar și a Kievului, care ar putea folosi situația pentru a-și realiza propriile interese.

În esență, suveranitatea Moldovei de astăzi poate fi garantată doar de două țări vecine - Ucraina și România, afirmă Constantin Eggert. Însă reticența conducerii române pentru un conflict cu Moscova este de înțeles: la București se tem că ciocnirea ar putea genera o confruntare între Rusia și NATO. Pentru Ucraina, însă, apariția unui cap de pod rusesc în Găgăuzia, de exemplu, ar pune sub lovitură directă Odesa, conform deschide.md.