Război în Israel, ziua 184. Se pregăteşte o operaţiune militară asupra oraşului Rafah

Război în Israel, ziua 184. Se pregăteşte o operaţiune militară asupra oraşului Rafah Sursa foto: Captura ecran flash 90

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat  că armata pregăteşte o operaţiune militară asupra oraşului Rafah unde sunt înghesuiţi circa 1,5 milioane de palestinieni, în pofida temerilor comunităţii internaţionale, în a şaptea lună a războiului împotriva Hamas, notează AFP.

Acest anunţ a fost făcut la câteva ore după cel al retragerii trupelor israeliene din oraşul Khan Younes, situat tot în sudul Fâşiei Gaza, care a fost epicentrul bătăliei dintre soldaţi şi luptători ai mişcării islamiste Hamas.

"Forţele noastre se pregătesc să-şi continue misiunile (...) în zona Rafah", a declarat Yoav Gallant într-un comunicat. Cu câteva ore mai devreme, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reafirmat hotărârea de a lichida Hamas "în toată Fâşia Gaza, inclusiv la Rafah".

Armata israeliană spune că războiul nu este înțeles pe deplin de Occident, care a cerut încetarea focului, în repetate rânduri. Trupele din Israel susțin că vom asista la un „Holocaust modern”, dacă teroriștii nu vor fi învinși. Între timp, la șase luni de la atacul din Israel, 40 de parlamentari democrai ai SUA cer președintelui Joe Biden să nu mai trimită arme statului Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel, ziua 184. Președintele  Isaac Herzog se așteaptă la mari provocări

Război în Israel, ziua 155

Sursa foto: X (Twitter)

Duminică, 7 aprilie, s-au împlinit șase luni de la izbucnirea războiului în Israel, însă, preedintele Isacc Herzog spune că „provocările” abia acum încep. Oficialul statului Israel se așteaptă la alte atacuri sângeroase, însă mulțumește populației pentru felul în care a „înțeles” situația.

„A trecut o jumătate de an şi este greu să ştim ce provocări ne aşteaptă încă. Dar, în ciuda călătoriei lungi şi grele, mă uit la voi, cetăţeni ai Israelului, şi ştiu că ne vom ridica, ne vom vindeca şi vom construi, vom planta, vom culege cu bucurie ceea ce semănăm cu lacrimi.

Marcăm şase luni de la atacul terorist crud şi de la masacrul oribil. O jumătate de an de la această crimă împotriva fraţilor noştri, împotriva statului nostru, împotriva umanităţii. Şase luni de război sângeros şi dificil”, a transmis preşedintele israelian într-un comunicat, conform agenției EFE.

Război în Israel. Mii de  oameni cer demisia premierului Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Sursa foto: Facebook

Mii de oameni au ieșit în stradă, dumincă, 7 aprilie, cerând demisia premierului Benjamin Netanyahu după ce Forțele de Apărare Israeliene au recuperat cadavrul ostaticului Elad Katzir.

Protestatarilor li s-au alăturat familiile ostaticilor ținuți în Gaza. Manifestanții și-au exprimat frustrarea față de incapacitatea guvernului de a elibera cei aproximativ 130 de ostatici luați de gruparea Hamas. Mitingurile din Tel Aviv și alte orașe au avut loc după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au recuperat cadavrul ostaticului menționat mai sus.

La șase luni de la declanșarea războiului, o nouă negociere ar urma să aibă loc la Cairo, pentru o încetare a focului.

Din 7 octombrie 2023, 604 militari israelieni au murit şi 3.188 au fost răniţi, fiind incluşi în acest bilanţ şi militarii care şi-au pierdut viaţa în atacul lansat de gruparea islamistă palestiniană Hamas în acea zi, conform datelor publicate duminică, 7 aprilie de IDF, la şase luni de la izbucnirea războiului.