Marele campion din Formula 1 a supraviețuit celui mai periculos sport, dar trăiește DRAMA vieții după un accident la schi
- Andrei Călin
- 31 decembrie 2018, 11:36
Cinci ani s-au împlinit, pe 29 decembrie, de la accidentul teribil suferit de Michael Schumacher, în timp ce se relaxa pe o pârtie de schi. În 2013, aflat în vacanță împreună cu familia și câțiva prieteni, în stațiunea franceză Meribel, fostul mare pilot de Formula 1 a pierdut controlul schiurilor și a lovit violent o stâncă.
Știrea a încins internetul și zeci de mii de fani ai sportivului au așteptat cu sufletul la gură vești despre starea de sănătate. „Schumi” a suferit un „traumatism cranian sever” și, miraculos, a supraviețuit impactului. Asta a fost vestea bună. Partea proastă a fost legată de recuperarea neamțului. Intrat în comă, Michael a început cea mai importantă luptă a vieții sale. Familia a încercat să păstreze discreția și puține informații credibile au ajuns în mass-media. În 2016, un site belgian a anunțat că fostul mare campion a decedat. Din fericire, a fost vorba doar despre o știre falsă, care se întinsese în toată lumea, la scurt timp după lansare. Prognosticurile medicilor au fost rezervate, dar concluzia unanim generală nu prevestea nimic bun. Germanul avea și are nevoie de un miracol pentru a redeveni conștient. Sportiv care a adunat în carieră peste 1 miliard de dolari, „Schumi” a avut parte de îngrijire medicală la cel mai înalt nivel și a fost supravegheat de specialiști atât în spitalul din Grenoble unde a fost internat, cât și acasă. Deocamdată, în privința stării lui de sănătate rămân multe semne de întrebare și puține speranțe.
La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, Michael va împlini 50 de ani. Cu acest prilej, la muzeul Ferrari de la Maranello va fi inaugurată o expoziție ce-i va fi dedicată multiplului campion.
Schumacher este considerat cel mai important pilot din istoria Formulei 1. El reprezintă un caz atipic, pentru că a intrat în acest sport exclusivist fără să provină dintr-o familie înstărită. Tatăl său a fost constructor și se ocupa de un circuit de karting din Kerpen. Mama viitorului mare pilot muncea într-o cantină. Michael s-a îndreptat către karting, așa cum avea s-o facă mai târziu și Ralf, fratele său mai mic, acum în vârstă de 43 de ani. La 25 de ani, în 1994, „Schumi” avea să devină pentru prima dată campion mondial. A fost un sezon de tristă amintire pentru „Marele Circ”. La Imola, în San Marino, la data de 1 mai, brazilianul Ayrton Senna, cel mai în vogă pilot la acea vreme, avea să-și piardă viața, în urma unei coliziuni provocate de ruperea coloanei de direcție a monopostului. Acea cursă a fost câțtigată de Michael Schumacher, care a urcat în lacrimi pe podium. Cu o zi înainte, în calificări, decedase austriacul Roland Ratzenberger, după ce pierduse controlul mașinii. În 2000, Michael Schumacher l-a egalat pe Senna, la numărul de victorii obținute în Formula 1. Întrebat de un ziarist ce sentimente îl încearcă, germanul a început să plângă și n-a putut răspunde. Victoria din 1994 avea să fie dublată de un nou succes, un an mai târziu. Schumacher scria istorie pentru Benetton. Urmează patru sezoane în care germanul trece în umbra rivalilor: Damon Hill, Jacques Villeneuve și Mika Hakkinen (2 titluri). Michael trece la scuderia Ferrari în 1996, dar așteaptă până în 2000 pentru un nou titlu mondial. Hegemonia lui se instaurează până în 2004, an în care Schumacher bifează cel de-al 7-lea titlu al carierei (record absolut în F1). În 2006, campionul a anunțat că-și încheie cariera. Decizia a fost valabilă până în 2009, atunci când a decis să revină. Inițial, ar fi trebuit să concureze pentru Ferrari, dar a ales Mercedes. În 2012 a ieșit definitiv din Formula 1. Pe lângă cele 7 titluti mondiale, Michael se mai laudă cu 91 de victorii, 68 de pole position-uri și 76 cele mai rapide tururi.