Marea schimbare are loc în această lună. Ce se întâmplă cu ora de iarnă. Este directivă de la UE
- Mădălina Dinu
- 3 octombrie 2022, 10:57
Trecerea la ora de iarnă din 2022 ar putea fi ultima. Bruxelles-ul ar vrea să se renunțe la datul ceasurilor înainte și înapoi cu o oră, de două ori pe an. Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00.
La fel ca în fiecare an, România se pregătește pentru a trece la ora de iarnă și anul acesta, fiind orarul oficial standard. Europa va trece la ora de iarnă pe 30 octombrie 2022. Așadar, noaptea devine mai lungă, iar noi vom dormi o oră în plus. Acest lucru înseamnă mai exact, că ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal.
În mod obișnuit, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când soarele traversează Ecuatorul și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.
Schimbarea orei, un subiect lung dezbătut
În ultimii ani, schimbarea orei a fost un subiect lung dezbătut, iar țările membre UE ar trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Astfel, 85% dintre locuitorii Europei au spus că sunt de acord, dar cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie definitivă.
Medicii susţin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul schimbarea orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului, iar cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice. Aceștia mai spun că în această perioadă trebuie să reduceți consumul de băuturi stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante!
Victor Negrescu: România a stabilit să nu adopte decizia de renunțare la ora de iarnă
Deși Comisia Europeană a propus renunțarea la ora sezonieră, până acum nu s-a luat o decizie definitivă în niciunul dintre statele membre.
Ele aveau posibilitatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Propunerea de schimbare a orei a apărut pentru prima dată în anul 2018, însă atunci, anumite state europene s-au opus, considerând decizia ca fiind una „prematură”.
Ulterior, pandemia de Covid-19 a pus pe pauză realizarea completă a acestui obiectiv, după care a urmat războiul din Ucraina. Astfel, statele europene nu au luat până acum o decizie în acest sens.
În toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu preciza că România a stabilit să nu adopte decizia de renunțare la ora de iarnă.