Marea Neagră, singurul prieten al României. Ne-a trădat și ultimul vecin, îi dădeam o grămadă de bani

Cetăţenii români sunt atentionati de MAE să aibă asigurate resurse de apă şi alimente şi să respecte cu stricteţe indicaţiile şi măsurile adoptate de autorităţile bulgare dacă vor să călătorească în țara vecină.

Atenţionare din partea Ministerul Afacerilor Externe  privind călătoria pentru Bulgaria. Aici, în perioada octombrie-decembrie, se estimează o creştere a timpilor de aşteptare, până la 24 de ore, la trecerea frontierei dinspre Turcia, prin punctul de frontieră Kapitan Andreevo. Este posibil să se formeze coloane mari de autocare. 

Comunicatul MAE

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să intre în Republica Bulgaria, dinspre Republica Turcia, prin punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo (BG), pentru că, în perioada octombrie – decembrie 2020, există riscul formării de coloane mari de autocare,. Fapt ce poate determina creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei (până la 24 de ore)", arată MAE, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Recomandări pentru cetăţenii români

MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp, să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare, să aibă asigurate resurse de apă şi alimente şi să respecte cu stricteţe indicaţiile şi măsurile adoptate de autorităţile bulgare. MAE recomandă românilor care sunt pasageri ai autocarelor care tranzitează punctul de trecere Kapitan Andreevo să se informeze cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe a Uniunii Europene şi la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă care poate fi fi introdusă în spaţiul vamal european că import fără caracter comercial.

De unde pot fi accesate informaţii suplimentare

Informaţiisuplimentare pot fi accesate cu privire la regimul vamal de pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 le) şi de pe site-ul autorităţii vamale bulgare – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL.

De asemenea, de pe site-ul www.bgtoll.bg; se pot accesa date cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare, de pe site-ul https://www.mvr.bg; cu privire la starea vremii , de pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor, dar şi de pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei „Infrastructură Rutieră” – www.api.bg . De asemenea, mai este pus la dispoziție numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străînătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi aminteşte faptul că românii care călătoresc în străînătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie