Un studiu britanic arata ca incalzirea globala, cu toata seria de fenomene extreme, se va simti cu adevarat abia peste doi ani.
Incalzirea climatica, ale carei efecte au fost temperate in ultimii doi ani de o serie de fenomene naturale, se va face simtita mult mai serios incepand din 2009, data dupa care se vor inregistra ani deosebit de caldurosi, releva un studiu aparut in ultimul numar al revistei americane „Science”.
Potrivit cercetarii realizate de un grup de cercetatori de la Agentia nationala britanica de meteorologie, cel putin in jumatate dintre anii din perioada 2009-2015 temperatura medie anuala va fi mai ridicata decat cea din 1998, cel mai calduros an inregistrat vreodata.
Predictiile au fost formulate pe baza unui program computerizat special conceput de meteorologii britanici, program ce ia in calcul atat elemente precum emisiile de gaze cu efect de sera, cat si temperaturile si curentii marini si oceanici, ori fenomene meteorologice cum este „La Nina”, ce anunta formarea de uragane in Oceanul Atlantic si furtuni musonice mai puternice decat de obicei in Asia.
Temperatura medie anuala, in crestere
Pornind de la aceste date, cercetatorii au realizat o simulare pe o perioada de 10 ani, 2005-2014, si concluzia a fost ca racirea unei parti a Oceanului Pacific si rezistenta la incalzire a Oceanului Arctic compenseaza cresterea temperaturilor provocata de gazele cu efect de sera. Acest efect compensator va fi insa trecator, iar dupa 2009 incalzirea globala va fi mult mai evidenta.
Pe ansamblul decadei analizate, se va inregistra o crestere a temperaturilor medii anuale. Astfel, in opinia cercetatorilor britanici, temperatura medie anuala din 2014 va fi cu 0,3 grade C mai ridicata decat cea din 2004. Studii anterioare preconizau o crestere a temperaturii medii anuale cu 3 grade C pana in 2100, avertizand ca aceasta va avea consecinte catastrofale asupra mediului inconjurator.
Pentru a verifica fiabilitatea programului, Doug Smith, de la Agentia nationala britanica de meteorologie, si colegii sai au testat noul model de simulare pe anii 1982-2001, pentru a putea confrunta rezultatele cu realitatea inregistrata de serviciile meteorologice din lume. Potrivit lui Doug Smith, validitatea noului model a fost demonstrata, intrucat a dat rezultate mult mai precise in ce priveste temperaturile decat simularile informatice precedente.