Marea horă geostrategică: Xi și Putin îi cer lui Biden să facă lumea „pe de trei”

Marea horă geostrategică: Xi și Putin îi cer lui Biden să facă lumea „pe de trei”

China și Rusia transmit administrației Biden semnalul că nu vor permite destrămarea alianței lor în schimbul detensionării relațiilor chino-americane.

Misiunea strategică de patrulare aeriană comună, organizată de forțele aeriene din Rusia și China pe 22 decembrie deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est reprezintă o puternică declarație de intenție a celor două superputeri în zona Asia-Pacific.

Experți chinezi au lăsat să se înțeleagă că astfel de misiuni ar putea deveni pe viitor unele „de rutină”.

Miniștrii Apărării chinez și rus au făcut un anunț comun despre eveniment marțea trecută. China a trimis patru bombardiere strategice cu capacitate nucleară H-6K, iar Rusia două bombardiere Tu-95, arată o analiză realizată de Asia Times.

Anunțul celor două părți a arătat că patrula comună „are scopul de a dezvolta și mai mult parteneriatul strategic global de coordonare ruso-chinez în noua eră, și de a ameliora nivelul de coordonare strategică și de capacitate operațională comună a celor două armate pentru a salvgarda împreună stabilitatea strategică mondială”.

Rusia se poate descurca și singură

În mod curios, remarcă analiza citată, cu doar o lună în urmă, pe 6 noiembrie, două bombardiere purtătoare de rachete strategice Tu-95MS ale Forței aerospațiale ruse au efectuat un zbor programat de opt ore deasupra apelor neutre ale Mării Japoniei și ale Pacificului de Nord-Vest.

Ministerul rus al Apărării declara atunci:

„Pe anumite porțiuni de drum, bombardierele purtătoare de rachete strategice au fost escortate de avioane de vânătoare Su-25S.”

După toate aparențele, patrula comună cu China nu reprezenta o necesitate absolută din punctul de vedere al apărării naționale a Rusiei, observă Asia Times.

Însă, important era mesajul transmis. Acesta era în puternică legătură cu ordinea zonală, cu Statele Unite și cu partenerii săi.

Taiwanul se agită

Pe 19 decembrie, nava americană USS Mustin a efectuat o trecere prin Strâmtoarea Taiwan.

Pe 20 decembrie, Taiwanul a efectuat un exercițiu militar de tragere cu muniție reală în Insulele Pratas (la circa 300 de kilometri de China), iar un altul similar s-a desfășurat duminică, 27 decembrie.

Insula pricipală din arhipelagul Pratas este localizată strategic lângă intrarea în Marea Chinei de Sud și reprezintă un punct de trecere pentru petrolierele și navele chineze în drum spre Pacific.

Luna aceasta, Taiwanul a lansat prima sa corvetă lansatoare de rachete, pe care presa taiwaneză a numit-o „ucigătoarea de portavioane”, aproape simultan cu încheierea de către portavionul chinez Shandong a celui de-al treilea test pe mare, o călătorie de 23 de zile pe Marea Bohai.