Într-o discuție telefonică avută miercuri cu Vladimir Putin, premierul Boris Johnson a subliniat importanța păstrării stabilității europene, afirmând că starea de conflict cu Ucraina în care s-a angajat președintele rus nu trebuie să escaladeze și a transmis că orice incursiune a Rusiei în țara vecină ar fi „ o greșeală tragică”.
Amenințările de securitate ale lumii contemporane nu se opresc, asta pentru că Statele Unite, alături de membrii NATO nu reușesc să ajungă la un consens cu Federația Rusă în ceea ce privește interesele geostrategice ale fiecărei părți.
Putin acuză NATO de lipsă de interes pentru problemele rusești
Vladimir Putin a transmis că sesizează o „lipsa de interes a NATO pentru un răspuns adecvat la îngrijorările fondate ale Rusiei”, ca urmare a acțiunilor Statelor Unite de a ignora cerințele rusești privitor la oprirea extinderii NATO în Europa de Est.
În urma discuției dintre liderii Rusiei și Marii Britanii, aceștia au ajuns la ideea comună conform căreia "escaladarea tensiunilor nu este în interesul nimănui”. Premierul Boris Johnson a pus accent pe necesitatea menținerii dialogului la nivel diplomatic, alături de importanța includerii Ucrainei la masa de dialog.
Drept răspuns, liderul de la Moscova a susținut că Ucraina sabotează constant Înțelegerile de la Minsk", adică acele acorduri care au dus la semnarea unui armistițiu între ucraineni și separatiștii pro-ruși de pe teritoriul Ucrainei de Est.
„Dezinteresul NATO pentru un răspuns adecvat la îngrijorările fondate ale Rusiei a fost notat împreună cu ascunderea în spatele referințelor la așa-zisa politică a ușilor deschise, care contrazice principiul fundamental al indivizibilității securității”, a subliniat Moscova.
Tancuri și blindate pregătite. Conflictul din Ucraina mocnește
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu a spus, citat de TASS, că Rusia dispune de 168 de astfel de GTB-uri: „Acum, nu mai trebuie să căutăm oameni pe care să-i strângem şi să-i adunăm la unitate. Acum avem trupe în stare de alertă permanentă. Dispunem de formațiuni denumite grupări tactice la nivel de batalion. Aceste forţe pot fi desfăşurate şi să iasă din cazărmi într-o oră de la declanşarea alarmei“, a declarat militarul rus citat de Digi24.
Conform unui raport public al armatei americane fiecare GTB rusesc dispune de 50 de blindate – 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei. Acest lucru ar însemna că, pe lângă cei peste 100.000 de militari, Rusia ar avea masate la graniţa cu Ucraina în jur de 500-700 de tancuri şi între 2.000 – 2.800 de alte blindate ori vehicule de luptă.
O lungă istorie rusească a amenințării
Potrivit The Economist, Vladimir Putin şi-a câştigat de-a lungul timpului capitalul politic de pe urma unor conflicte armate. În 1999, ascensiunea sa la cârma Rusiei s-a legat de un al doilea război în Cecenia.
În 2008 a urmat invazia asupra Georgiei, iar în 2014 anexarea peninsulei Crimea. Ambele atacuri au avut loc în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing și a competiției similare de iarnă de la Soci. Coincidență sau nu , anul acesta în 5 februarie începe Olimpiada de Iarnă de la Beijing.
În toate conflictele însă, Rusia nu a implicat un număr mare de militați și a evitat pe cât posibil victime în rândul forțelor armate. Mai mulți analiști politici și militari consideră că numărul mare de forțe dislocate acum la granita cu Ucraina nu reprezintă neapărat o declarație iminentă de război, ci mai degrabă distragerea atenției de la problemele cu care se confuntă Rusia: inflaţia, pandemia sau corupția.