Marea Britanie, contraperformanță cu Guvernul Starmer

Marea Britanie, contraperformanță cu Guvernul StarmerKeir Starmer. Sursa foto: Instagram

Costurile împrumuturilor pe termen lung din Marea Britanie au atins cel mai înalt prag din ultimele trei decenii. Schimbarea a apărut pe fondul unei licitaţii organizate de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice (DMO).

Marea Britanie, în fața unui nou fenomen

Rata dobânzii pentru obligaţiunile guvernamentale britanice a crescut semnificativ. După licitația organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice (DMO), aceasta a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Randamentul pentru gilt-urile pe 30 de ani a urcat cu trei puncte de bază, ajungând la 5,212%. Potrivit analiștilor, acesta este cel mai înalt prag din 1998.

Evoluția are legătură cu vânzarea obligaţiunilor în valoare de 2,25 miliarde de lire sterline.

Schimbare pe plan economic

Randamentul minim obţinut la finalul acestei  licitaţii era de 5,194%, un prag aflat sub valoarea nominală a obligaţiunii.

Totodată, o creștere a fost observată și în cazul randamentelor pentru gilt-urile cu maturitate mai scurtă. Pentru obligațiunile pe 20 de ani, pragul atins a fost de 5,153%. În plus, cele pe 10 ani au ajuns la 4,641%.

Conform reprezentantei Hargreaves Lansdown, incertitudinile economice apărute pe plan intern afectează piaţa obligaţiunilor britanice.

Piața obligațiunilor din Marea Britanie, afectată. Care sunt temerile investitorilor

Un director Hargreaves Lansdown a declarat că schimbările produse de Trump ar urma să pună presiune pe dolar. De asemenea, acesta a precizat că ratele dobânzilor ar fi vizate, fapt care ar putea duce la amplificarea „riscului inflaționist la nivel global”.

Potrivit acesteia,  economia britanică a înregistrat o contracţie de 0,1% în luna octombrie. În plus, irata inflaţiei a ajuns la 2,6% în noiembrie.

Împrumuturi

Împrumuturi. Sursa foto: Pixabay

Propunerile guvernului privind creșterile de taxe au stârnit îngrijorare la nivelul mediului de afaceri. Conform planului, majorarea contribuțiilor la asigurările sociale se afla pe lista priorităților guvernului.

Reprezentanții companiilor au susținut că nu pot face față noilor costuri și că nu vor mai putea face angajări.

„Există o îngrijorare tot mai mare că stagflaţia ar putea prinde rădăcini în Marea Britanie, având în vedere că inflaţia accelerează, iar economia stagnează,” a precizat directorul.

În plus, Camera de Comerţ Britanică a atras atenția că „încrederea mediului de afaceri a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022”.