Eșec al laburiștilor lui Keir Starmer. Prețurile cresc, economia scade accelerat
- Iulia Moise
- 7 ianuarie 2025, 09:21
Potrivit unui sondaj realizat de Camera Britanică de Comerț (BCC), companiile din Marea Britanie intenționează să crească prețurile pentru a compensa majorările taxelor, în timp ce încrederea în economie a scăzut la cel mai scăzut nivel de la criza „mini-bugetului” din toamna anului 2022, transmite CNBC.
Încrederea companiilor în guvernul laburist „a scăzut semnificativ”
În cel mai recent sondaj privind bugetul guvernului laburist, care a fost prezentat în octombrie, grupul de comerț a anunțat că încrederea companiilor „a scăzut semnificativ”. Acest lucru se datorează creșterii contribuțiilor angajatorilor pentru Asigurările Naționale (NI), un impozit pe venituri.
Sondajul BCC a constatat că 63% dintre întreprinderi consideră că taxele sunt o problemă majoră, datorită creșterii lor de până la 48% în trimestrul al treilea.
Mai mult de 55% dintre întreprinderi au spus că se așteaptă ca prețurile să crească în următoarele trei luni, în principal din cauza costurilor cu forța de muncă.
De la 56% în trimestrul anterior, procentul firmelor care anticipează o creștere a cifrei de afaceri în următoarele 12 luni a scăzut la 49%. Preocupările cu privire la inflație și ratele dobânzilor au rămas relativ aceleași.
Companiile din Marea Britanie au dificultăți în a-și plăti cheltuielile
Companiile din industrii precum ospitalitatea, producția, construcțiile și sănătatea, care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti cheltuielile mai mari și plănuiesc să reducă investițiile, potrivit BCC.
Guvernul laburist, care a preluat puterea în iulie, susține că au fost necesare creșteri de taxe pentru a compensa un deficit semnificativ în finanțele publice lăsat de guvernul anterior. În plus, guvernul a declarat că peste 50% dintre angajatorii din Marea Britanie vor beneficia de scutiri sau nu vor fi afectați de modificările privind contribuțiile la Asigurările Naționale.
Cu toate acestea, sondajul BCC arată o scădere a încrederii întreprinderilor britanice în bugetul. Acest lucru confirmă avertismentele anterioare ale liderilor din mediul de afaceri, care au avertizat că implementarea noilor reglementări ar putea încetini creșterea economică, ceea ce este o sarcină vitală pentru ministrul de Finanțe Rachel Reeves.
Economia din Marea Britanie a stagnat
În al treilea trimestru, economia Marii Britanii a stagnat.
„Recunoaştem ce a spus (Reeves), că trebuie să crească taxele pentru a acoperi deficitul bugetar, dar acum trebuie să vedem acţiuni. Ce vom face pentru a stimula economia?”, a afirmat Shevaun Haviland, directorul general al BCC, la CNBC.
„Companiile vor trebui să suporte această creştere de taxe, dar este crucial să vedem strategii clare, fie că vorbim de industrie, comerţ sau infrastructură. Acţiunile trebuie să fie rapide,” a mai spus Haviland.
Costurile de împrumut ale Regatului Unit au crescut din octombrie 2024, depășind nivelurile atinse în urma „mini-bugetului” din septembrie 2022, când fostul prim-ministru Liz Truss a anunțat reduceri masive de taxe fără acoperire bugetară.
Cu toate acestea, economiștii remarcă faptul că creșterea actuală a randamentelor obligațiunilor este mai puțin semnificativă, având în vedere schimbările din mediul macroeconomic, caracterizate de o reducere a inflației.